SZÚ


klistata.jpg

ockovani.png

Je to i Tvůj příběh


NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 48
Praha 10, 100 42
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 10 20 30 40 50   Následující   ››

NUTRIMON - dietární přívod vybraných živin v ČR

CZVP SZÚ provedl v rámci národního zdravotního projektu "Monitoring zdravotního stavu obyvatelstva", část zvaná "NUTRIMON", hodnocení dietárního přívodu vybraných nutrientů a mikronutrientů (vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek, sodík, draslík, selen, jód, měď, chróm, mangan, molybden a nikl). Cílem bylo posoudit adekvátnost přívodu pro různé skupiny populace ČR. Seznamte se souhrnnou informací z tohoto unikátního, dlouhodobého sledování. Je to příspěvkem k plnění tzv.Akčního plánu strategie "Zdraví 2020", schváleného vládou.  


 

Čtvrtina klíšťat z pražských lesoparků je infikována borreliemi

Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) uveřejnila zprávu o infikovanosti klíšťat lymeskou boreliózou (LB).


 

Závěrečná zpráva "Studie obsahu nutrientů ve školních pokrmech"

SZÚ nyní zveřejňuje plné znění závěrečné zprávy ze "Studie obsahu nutrientů v pokrmech školního stravování", která byla provedena ve školním roce 2015-16 ve spolupráci se 14 KHS v ČR. Na 79 stranách naleznete desítky ilustrativních grafů, tabulek, doporučení pro jednotlivé nutrienty (živiny). Budeme rádi, pokud odborná i jiná veřejnost využije publikované výsledky ve své další práci a bude je řádně citovat. Ještě jednou děkujeme všem školním kuchyním, hygienikům i dalším odborníkům, kteří ke studii přispěli.


 

Konference pořádané oddělením DDD


 

Očekávané výsledky EHK-986 - bakteriologická diagnostika


 

Autochtonní přenos horečky chikungunya ve Francii a v Itálii, srpen-září 2017

- souhrn rychlého hodnocení rizika Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC), ke dni 13.9.2017


 

PT#M/09/rok Sérologie lymeské borreliózy

Vzorky pro zkoušení způsobilosti laboratoří při stanovení protilátek.


 

Mytí rukou – proč, kdy a jak?


 

Evropská komise zvažuje ustavení sítě národních "úředníků" na bezpečnost potravin

Případ pesticidu "fipronilu", který byl použit neoprávněně proti parazitům u slepic nesoucích vajíčka vede EK k návrhu, ustavit síť národních odborníků, či snad úředníků, kteří by odpovědněji komunikovali na úrovni mezi členskými zeměmi EU. V současnosti se diskutuje zejména o tom, že diskuse o fipronilu byla před veřejností zveličena a byla příkladem nepovedené komunikace. Hodnocení rizik neprováděla EFSA, ale jednotlivé národní autority. Došlo k časovým prodlevám i šíření nepodložených, ne zcela přesných informací. Zdá se, že zraje doba k utužení systému komunikace EU v oblasti bezpečnosti potravin, aby do budoucna byla účinnost systému vyšší. Uvidíme, jakou podobu nakonec návrh Komise nabude v praxi. RASFF systém se jeví jako užitečný, ale nedostatečný v určitých situacích. Jinak by se takto Komise asi nevyjadřovala.


 

Dvojí kvalita potravin - Evropská komise nehovoří o ohrožení zdraví spotřebitelů

Veřejnost je již delší dobu informována o dvojí (duální) kvalitě potravin, případně dalších výrobků pro západní a východní Evropu. CZVP SZÚ problematiku sleduje z pohledu možného ohrožení zdraví spotřebitelů. I když nebylo nikdy osloveno, aby se problematikou zabývalo, z dostupných zdrojů sleduje možnost, že by dvojí kvalita potravin mohla ohrozit zdraví spotřebitelů. Dosavadní dostupné informace nevedou k závěru, že by zjištěná dvojí kvalita potravin měla měřitelný/viditelný vliv na zdraví. Nedá se to teoreticky úplně vyloučit, ale to by muselo docházet k masivně odlišnému složení potravin, který by ovlivnil nutriční složení potravin tak, že se mění přívod oproti doporučením. CZVP proto situaci charakterizuje spíše jako "emoční riziko" než jako zdravotní riziko. Situaci i nadále nepřímo sledujeme.


 

Palec nahoru pro mléko obohacené vitaminem D!

Že máme vitaminu D opravdu málo, zejména v období, kdy je sluníčka málo, snad už každý ví. Pokud tomu nevěříte, stačí se podívat na stránky SZÚ, kde najdete mnoho údajů. Bohužel je ho v potravinách poskrovnu. Ryby jíme málo, něco je ve vejcích a v mléčných výrobcích, v některých houbách a pak v obohacených výrobcích. Mezi ně patří třeba některé ztužené tuky, ale také mléko a mléčné výrobky. V poslední době nás např. zaujalo trvanlivé polotučné a plnotučné mléko firmy Kunín za přijatelnou cenu (viděli jsme cenu pod 20 Kč/litr) s přídavkem vitaminu D. Výborně! Tento výrobek je trvanlivý a tak vhodný např. pro starší osoby, které tak často nenakupují a přitom právě vitaminu D z potravin potřebují více než dospělé osoby, které se více pohybují na slunci. Pokud nás chcete upozornit na stávající a nové základní potraviny (ne doplňky stravy) se zvýšeným obsahem vitaminu D, dejte nám vědět. Přidáme informaci pro veřejnost na web stránky SZÚ s tématikou vitaminu D.


 

Mikroplasty v pitné vodě

Stanovisko ke zprávám médií o výskytu mikroplastů v pitné vodě a jeho zdravotnímu riziku


 

Omezení provozu HIV poradny


 

Novela rostlinolékařského zákona č. 299/2017 Sb.

Dne 19. září 2017 vyšla očekávaná novela, kterou se mění zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči. Jedná se o zákon č. 299/2017 Sb. Tento zákon nabývá účinnost prvním dnem třetího kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení (tj. od 1. 12. 2017).


 
‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 10 20 30 40 50   Následující   ››