SZÚ


ockovani.png


NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 48
Praha 10, 100 42
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 20 30 40 50 60   Následující   ››

Výzva k přihlášení do evropského postragraduálního stipendijního programu ECDC (EPIET a EUPHEM), EU track, kohorta 2018. Call for ECDC Fellowship Programme (EPIET and EUPHEM), EU track, cohort 2018.

„ECDC Fellowship Programme (EPIET a EUPHEM)“, EU-track, kohorta 2018 se tento rok otevírá dříve než v minulých letech. Upozorňujeme případné zájemce o účast v programu, že se mohou přihlásit nejpozději do 15. října 2017 (24:00 hodin CET). Přihláška se musí poslat přesně podle pravidel uvedených na webu ECDC, na straně věnované ECDC Fellowship Programme https://ecdc.europa.eu/en/news-events/call-ecdc-fellowship-programme-epiet-euphem-cohort-2018 . Instrukce k podání přihlášky a postup při výběrovém procesu: https://ecdc.europa.eu/en/about-us/work-us/fellowship-programme-epiet-and-euphem-paths


 

Příjemné překvapení - nízký obsah trans-mastných kyselin v mateřském mléce v ČR

Jedním z parametrů kvality tuku v dietě je i obsah tzv. trans-mastných kyselin (TFA), které jsou považovány za zdravotně škodlivější než nasycené masné kyseliny známé z živočišných tuků. SZÚ ve spolupráci s hygienickou službou zhodnotil dlouhodobou snahu o výchovu spotřebitelů ke zdravé výživě, ale i snahu výrobců o produkci ztužených tuků (margarinů) na trhu v ČR. Analýzou 69 vzorků mateřského mléka náhodně vybraných kojících žen v celé ČR se podařilo zhodnotit, kolik těchto TFA mají ve své dietě a jak tedy ovlivňují negativně nejen sebe, ale i své malé děti. Industriálně vyrobené, částečně ztužené tuky, obsahují tyto umělé struktury, které tělo neumí využít, protože se  v těle špatně metabolizují. Zatímco se v roce 2002 a 2007 naměřilo v mateřském mléce 4,2 a 3,1-3,8 % TFA z celkového obsahu tuku v mléce, nyní to bylo pouze 0,9%.  Doporučení říká, že by neměl být obsah v tuku potravin vyšší než 2%. Mléčný tuk tyto hodnoty zrcadlí. Výsledek považujeme za výborný. Blahopřejeme hygienické službě i potravinářům. Pomohli podstatně snížit riziko řady onemocnění, od kardiovaskulárních až po problémy třeba s růstem a reprodukcí, ale i rakovinou.


 

Epidemie cholery v Jemenu, duben - září 2017

V Jemenu od 27. 4. 2017 probíhá rozsáhlá epidemie cholery. K 5. 9. 2017 zde již bylo hlášeno celkem 612 703 případů onemocnění a 2 048 úmrtí.


 

Nutrivigilance – zdravotní potíže po konzumaci úhořovce mořského

Na začátku letošního roku jsme Vás informovali o gastrointestinálních potížích, které se mohou u vnímavých jedinců objevit po konzumaci máslové ryby (Modrohlav, Pamakrela temná, Pamakrela olejnatá), pokud si ji dopřejí ve větším množství. Na základě hlášení přijatého systémem Nutrivigilance v srpnu 2017, bychom tento článek věnovali rybám, jejichž krev obsahuje jedovatý toxin, který byl s největší pravděpodobností i příčinou zdravotních potíží konzumenta. S těmito rybami se může na talíři setkat každý, ale etiketa, ani prodejci ryb v supermarketech bohužel spotřebiteli nesdělují, jak se velmi jednoduše dá případným nežádoucím zdravotním účinkům předejít. Stačilo by přibalit malý letáček s informací a třeba i kuchařským receptem. Chcete-li se poučit, přečtěte si informaci níže.


 

Vyhlášení EHK-986 - Bakteriologická diagnostika


 

Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP

Nařízení CLP = Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí, o změně a zrušení směrnic 67/548/EHS a 1999/45/ES a o změně nařízení (ES) č. 1907/2006. Nařízení stanoví systém klasifikace, označování a balení chemických látek a směsí. Jedná se o obsáhlý předpis, který má včetně příloh přes 1300 stran. Nařízení bylo mnohokrát novelizováno a další novely lze průběžně očekávat. Do textu na webu byl doplněn přehled jednotlivých novel nařízení CLP a odkaz na t.č. poslední konsolidované znění z r. 1. 3. 2018 , které však neobsahuje všechny novely ale POUZE ty, které jsou k výše uvedenému datu účinné. Pro zájemce o kurz o nové klasifikaci a označování jsou uvedeny  informace na konci článku.


 

Pozvánka na seminář „Prevence úrazů u dětí v mateřských školách“

14. září 2017 Olomoucký kraj, 26. září 2017 Ústecký kraj, 10. října 2017 Moravskoslezský kraj


 

Víte, že vejce nejvíce přispívají k celkovému přívodu vitaminu D z potravin?

Vejce jsou u české populace poměrně oblíbenou potravinou, a to nejen v období Velikonoc. Každý z nás průměrně zkonzumuje více jak 250 vajec za rok. V minulosti byla jejich spotřeba doporučována s určitým respektem a limitací, a to díky poměrně vysokému obsahu cholesterolu a jeho vztahu ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Tato teorie byla ve světle nových poznatků přehodnocena a vejce tak mohou, resp. by i měly, zůstat, díky vynikající nutriční hodnotě, součástí vyváženého a pestrého jídelníčku. A jak moc jsou slepičí vejce významná právě obsahem vitaminu D, se dočtete v článku níže. A víte proč? Jistě je to i díky fortifikaci krmiva, protože jinak by nosnice měly problém s tvorbou skořápky vajec. Vejce jsou překvapivě největším zdrojem vitaminu D v obvyklé české dietě pro všechny populační skupiny (od 4 roků věku). Asi proto, že jíme málo ryb.


 

Jak tráví volný čas české děti?


 

Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP

V srpnu 2009 vydala ECHA první příručku a názvem "Guidance on the Application of the CLP Criteria". V současné době již existuje její verze 5 z července 2017, ale stále v angličtině. Pro vyhledání páté verze příručky lze použít také kód ISBN: 978-92-9020-050-5


 

Aktuality - pracovní prostředí a zdraví

image003.jpg V této položce najdete aktuality, které se týkají celkově pracovního prostředí a zdraví; počínaje upozorněním na nové či aktualizované články, chystané semináře, připravované či vydané právní předpisy ...


 

Jsou české děti dostatečně zásobeny vitaminem D?

Na tuto otázku se snažila najít odpověď studie Státního zdravotního ústavu probíhající v roce 2016  u dětské populace v rámci Systému monitorování zdravotního stavu obyvatel České republiky.   


 

OOPP rukavice - nová norma

V srpnu 2017 vyšla nová Česká technická norma ČSN EN ISO 374-1 " Ochranné rukavice proti nebezpečným chemikáliím a mikroorganismům - Část 1: Terminologie a požadavky na provedení pro chemická rizika". Norma nabývá účinnost 1. 9. 2017.


 

Pesticidy

kytka-hmyz.jpg Pod pojem pesticidy se zahrnují : a) přípravky na ochranu rostlin , jak jsou definovány v nařízení (ES) č. 1107/2009; b) biocidní přípravky , jak jsou definován v nařízení (EU) č. 528/2012, o dodávání biocidních přípravků na trh a jejich používání. zdroj: Směrnice EP a Rady 2009/128/ES, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství za účelem dosažení udržitelného používání pesticidů


 

Výskyt botulismu po konzumaci ryb

V květnu 2017 bylo v severozápadním Německu potvrzeno onemocnění 53letého muže po konzumaci rybího masa. Druhý případ botulismu z jižního Německa je v současné době v šetření.


 
‹‹   Předchozí   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 20 30 40 50 60   Následující   ››