SZÚ


klistata.jpg

ockovani.png

Je to i Tvůj příběh


NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 48
Praha 10, 100 42
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


Reklama by neměla překračovat národní vodítka pro střídmou konzumaci alkoholu

„Už si měl dnes své tři kousky?“, občas slýchám v regionálním vysílání. Míní se tím 3 piva bez udání obsahu alkoholu a objemu. Mazané. Laik si pod tím zřídka představí nealkoholické pivo a méně než tři půllitry. Podobné rozhovory zní ve veřejném prostoru i na téma víno či tvrdý alkohol. Zvláště na sklonku roku, kdy nejeden z nás překročí „maximální dávky pro nárazové pití“. Členské země v EU se na zasedání Rady EPSCO 7. 12. 2015 shodly na potřebě nové strategie EU pro alkohol, a to směrem ke snížení nadměrné konzumace, ve které ČR vyniká. Prohibice je nesmysl, alkoholické nápoje jsou součástí naší historie, současnosti i budoucnosti. Cílem naší práce proto bylo srovnání dostupných národních vodítek pro střídmou „nízko-rizikovou“ konzumaci alkoholických nápojů. Národní vodítka v ČR existují. Jsou kvantitativně srovnatelná např. s Německem a Rakouskem.


 

Nutrivigilance – problémy s doplňky stravy obsahující chlorelu a spirulinu

Systém Nutrivigilance obdržel dvě hlášení týkající se nežádoucí zdravotní reakce po konzumaci doplňků stravy obsahující chlorelu, nebo chlorelu se spirulinou jako pojivo. V obou případech se jednalo o dospělé osoby, u kterých se objevily potíže v oblasti trávicího traktu, které po vysazení přípravku vymizely bez subjektivních následků. Jednotlivé případy spolu nesouvisely. V obou případech bylo provedeno hodnocení příčinné souvislosti. V jednom případě byl vzhledem k závažnějšímu efektu kontaktován i výrobce doplňku stravy. Některé doplňky stravy jsou známé svými vedlejšími negativními účinky. Z případů plyne poučení pro spotřebitele i kontrolní orgány.


 

Masné výrobky, červené maso a rakovina

Většina veřejnosti zaznamenala zprávu IARC FAO/WHO o „definitivní“ klasifikaci masných výrobků jako příčiny rakoviny a červeného masa jako pravděpodobné příčiny rakoviny. Přestože není k dispozici monografie s detaily hodnocení (nebo snad i proto), vyjádřilo se k tématu mnoho odborníků i laiků. Některé současné pohledy na věc zasluhují komentář. Přečtěte si stanoviska CZVP k diskutovaným otázkám. Z grafů se dozvíte nejen řadu zajímavých informací o situaci v ČR, jak ji průběžně monitorujeme, ale i doporučení pro spotřebitele, které jsou dávno známe, jen se na ně možná trochu zapomíná nebo snad i chce zapomínat.  .


 

Zprávy CEM 10 - říjen 2015


 

Výzva k podání přihlášky do programů EPIET a EUPHEM – EU track (kohorta 2016) Call for application for EPIET and EUPHEM – EU track fellows (Cohort 2016)

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vyhlásilo ročník 2016 školících programů European Programme for Intervention Epidemiology Training (EPIET) a European Public Health Microbiology Training (EUPHEM).


 

Očekávané výsledky EHK-909 - bakteriologická diagnostika


 

Vyhlášení soutěže mladých pracovníků „O cenu SZÚ“ 2015


 

Tisková konference k Evropskému týdnu testování na HIV


 

Tisková zpráva k Evropskému antibiotickému dni pro rok 2015


 

Evropský antibiotický den 2015


 

Jednodenní odborná konference (konzultační den): Problematika pertuse. Aktualizovaný program.

Ve čtvrtek 10. prosince 2015 se bude ve velké posluchárně SZÚ konat konzultační den "Problematika pertuse". Program, přihláška a možnost platby na konferenci.


 

Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.

Zákon č. 326/2004 Sb. , o rostlinolékařské péči, ve znění pozdějších předpisů, ukládá povinnost žadateli/ navrhovateli, aby před uvedením přípravku na ochranu rostlin (POR) na trh požádali Ministerstvo zdravotnictví o posouzení přípravku včetně jeho použití z hlediska ochrany zdraví na základě hodnocení vypracovaného Státním zdravotním ústavem.