SZÚ


klistata.jpg

ockovani.png

Je to i Tvůj příběh


NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 48
Praha 10, 100 42
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


Zprávy CEM 4 - duben 2015


 

Nemoci z povolání v České republice

Tento on-line pokračující zdroj obsahuje statistické přehledy a analýzy nemocí z povolání a ohrožení nemocí z povolání hlášených do Národního zdravotního registru nemocí z povolání. Tato elektronická verze publikace přímo navazuje na řadu publikací s názvem „ Nemoci z povolání “ vydávaných ÚZIS ČR do roku 2007 v tiskové podobě pod ISSN 1210-860x, (0862-5697) a v elektronické podobě v letech 2000 až 2007. Zpracování a publikování dat se provádí s periodicitou 1x ročně, a to zpravidla v průběhu prvního pololetí roku následujícího po uzavření registru za příslušný statistický rok.


 

Postupy a opatření při epidemickém výskytu gastrointestinálních infekcí vyvolaných noroviry ve zdravotnickém zařízení

V rámci aktivit zamezujících šíření alimentárních onemocnění souvisejících s užitím pitné vody v části území hl. m. Prahy, koordinovaných HS hl. m. Praha, uveřejňujme informace Národního referenčního centra pro infekce spojené se zdravotní péčí SZU Praha.


 

Nežádoucí zdravotní reakce po konzumaci potravin – webový portál Nutrivigilance CZ

Centrum zdraví, výživy a potravin obdrželo během uplynulého měsíce 5 nových hlášení od spotřebitelů, kteří se setkali s nežádoucí zdravotní reakcí po konzumaci potravin. Nahlášeny byly z odlišných částí ČR celkem 4 různé potraviny. V jednom případě byla nahlášena reakce po konzumaci doplňku stravy. Ve všech případech šlo o výskyt obtíží u jednotlivých osob (4 dospělé osoby, 1 dítě). S některými konzumenty byl navázán zpětný kontakt s cílem doplnit poskytnuté informace pro následnou analýzu a hodnocení souvislosti, kterým se nyní pracovníci CZVP zabývají.


 

Vyhlášení EHK-888 bakteriologická diagnostika


 

Vyhlášení EHK-892 Sérologie Varicella - zoster viru


 

Vyhlášení EHK-891 Sérologie Herpes simplex viru


 

Invazivní pneumokokové onemocnění v České republice v roce 2014. Invasive pneumococcal disease in the Czech Republic in 2014.

Výroční zpráva o výskytu invazivních pneumokokových onemocnění v ČR. Článek publikovaný v časopise Zprávy CEM (SZÚ, Praha) 2015; 24(3): 96–101.


 

Invazivní meningokokové onemocnění v České republice v roce 2014. Invasive meningococcal disease in the Czech Republic in 2014

Výroční zpráva o výskytu invazivních meningokokových onemocnění v ČR. Článek publikovaný v časopise Zprávy CEM (SZÚ, Praha) 2015; 24(3): 90–95.


 

Zprávy CEM 3 - březen 2015


 

Odborníci navrhli MZ ČR nový „Akční plán bezpečnosti potravin pro ČR“.

K 30.3.2015 byl skupinou odborníků navržen nový „Akční plán bezpečnosti potravin pro ČR“, v rámci implementace Národní strategie Zdraví 2020 (vládní usnesení č. 23/2014). V současné době plán prochází vnitřní opnenturou, podobně jako řada dalších Akčních plánů. Otevřenou otázkou zústává, z čeho budou případné nové aktivity hrazeny, protože stávající rozpočty a kapacity vše pokrýt nemohou. Snad se nějak podaří vyřešit i tuto klíčovou otázku.


 

Světový den bez tabáku - soutěž pro ZŠ

Literární a výtvarná soutěž pro žáky základních škol v ČR na téma "Jak to udělat, aby lidé nekouřili?"


 

DEN ZEMĚ 2015

Dne 23. 4. 2015 se pracovníci oddělení podpory zdraví Brno zapojili v rámci Projektu Zdravé město Hodonín  a místní Agendy 21 k tradičnímu MiniEKOjarmarku, který se koná na oslavu kampaně Den Země a je součástí projektu Zdravě a hravě v Hodoníně 2015.


 

Nutrivigilance – zdravotní bdělost nad potravinami – první přijatá hlášení

Od února 2015 je zpřístupněna široké veřejnosti beta verze webového portálu Nutrivigilance CZ pro hlášení nežádoucích zdravotních reakcích po konzumaci vybraných druhů potravin. Centrum zdraví, výživy a potravin obdrželo od spotřebitelů první hlášení týkající se nežádoucích účinků, které se po konzumaci potravin objevily. Jistě to souviselo s představením systému v televizi a dalších médiích. V současnosti se CZVP zabývá jejich analýzou, hodnocením souvislostí a případnou zpětnou komunikací s cílem vyjasnit poskytnuté informace. V nejbližší době chce Centrum požádat další státní organizace o umístění odkazu na tento systém na svých stránkách.


 

Plán kontroly pesticidů v potravinách pro ČR

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů v potravinách pro ČR je schvalován a aktualizován hlavním hygienikem. Plán je připraven v souladu nařízením (ES) č. 396/2005, projednán a doporučen meziresortní pracovní skupinou pro rezidua pesticidů. Určuje druhy komodit a minimální počty vzorků, které musí být odebrány, analyzovány a výsledky budou sloužit nejen pro kontrolu v ČR, ale i na úrovni EU. Takový plán totiž připravuje každá země a ze statistického hlediska pak počet vzorků odráží předem stanovená výběrová kriteria, která doporučila EFSA.