SZÚ


klistata.jpg

ockovani.png

Je to i Tvůj příběh


NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 48
Praha 10, 100 42
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 20 30 40 50 60   Následující   ››

Nutrivigilance: o informačním systému se dozví veřejnost i v čekárnách ordinací a lékárnách

Nutrivigilance je systém sběru informací o negativních zdravotních efektech neinfekčního původu po konzumaci potravin. Během letních měsíců byla přípravena informační kampaň, která bude realizována na podzim. Cílem akce je zvýšit povědomí široké veřejnosti o možnosti sdílet nežádoucí zdravotní reakce po konzumaci vybraných druhů potravin, a to prostřednictvím jejich nahlášení do systému Nutrivigilance. Od začátku roku systém zaznamenal 15 nových online hlášení, což je o 4 online hlášení více, než bylo za celý loňský rok. Povědomí o existenci systému roste. Věříme, že díky kampani bude ještě větší.      


 

OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE

Aktuální informace k očkování proti chřipce pro nadcházející sezónu 2016/2017 s využitím „Doporučeného postupu pro očkování proti sezónní chřipce“ Národní imunizační komise. Current information on the flu vaccination for the upcoming 2016/2017 season  using the "recommended procedure for vaccination against seasonal flu"  of National Immunization Committee.


 

Chřipka - prevence

Preventivní materiály pro laickou i odbornou veřejnost naleznete zde:


 

Očkování proti chřipce

Nejlepší prevencí proti onemocnění chřipkou je očkování. Letáky k očkování proti chřipce pro různé cílové skupiny populace vytvořený i s využitím zahraničních odborných materiálů.


 

Zdravotní stav české populace – výsledky studie EHES 2014

ehes.png Předkládaná publikace je věnována Evropskému výběrovému šetření zdravotního stavu populace s lékařským vyšetřením – EHES 2014 (European Health Examination Survey). Toto šetření doplňuje a navazuje na dotazníkové šetření EHIS (European Health Interview Survey). Cílem šetření bylo přinést aktuální informace o zdravotním stavu české populace a zmapovat rizikové faktory, které ho ovlivňují. Šetření EHES objektivizuje údaje, které při sebehodnocení sdělí respondenti v dotazníku a konfrontuje je s hodnotami naměřenými v rámci lékařského vyšetření. 


 

Informace o výskytu dětské obrny v Nigérii

Po více než dvou letech bez záchytu dětské obrny v Nigérii, byly hlášeny tři laboratorně potvrzené případy dětské obrny  (WPV1) s nástupem příznaků  mezi červencem a srpnem 2016. Text zveřejněný na stránkách MZ ČR podle WHO.


 

Očekávané výsledky EHK-941 - bakteriologická diagnostika


 

Školní obědy v ČR jsou dobré z hlediska obsahu trans-tuků, ale potřebovaly by více polynenasycených tuků

Národní studie školního stravování poskytla další pohled na obsah živin v průměrných obědech pro děti ve věku 7-10 roků. Pozitivním nálezem je fakt, že žádný oběd neobsahoval nadlimitní množství nebezpečných trans- mastných kyselin, které mohou být součástí částečně ztužených tuků, ale přirozeně třeba i másla. Poměrně dobrý výsledek byl dosažen i pro nasycené mastné kyseliny. 75% obědů bylo v limitu. Na druhou stranu bylo zjištěno, že ne všechny obědy pokrývají doporučení pro obsah esenciálních mastných kyselin. Očekávané bylo zjištění, že prakticky všechny obědy jsou chudé na omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA), které jsou nejvíce obsažené v tuku ryb, částečně i v obohacených rostlinných tucích. Výsledky jsou podkladem pro další snahy o zkvalitnění nutriční hodnoty školních obědů, který by nyní měly teoreticky krýt až 35% průměrné denní potřeby dětí.  


 

I kvalitní a chutné školní obědy z bezpečných regionálních potravin mohou být příčinou zdravotně problematického stravování

Studie zastoupení živin ve školních obědech, kterou dokončuje SZÚ, vyvolala širokou diskusi. Někdy věcnou, jindy i zavádějící. Zdá se, že největší reakce vyvolalo konstatování, že to "se školním stravováním v ČR zase není tak špatné, jak se někdy tvrdí". Příští týden SZÚ zveřejní další výsledky rozborů, které se budou týkat složení tuků ve školních obědech. Při té příležitosti neuškodí zopakovat si v následující krátké eseji, co studie cílevědomě řeší a co ne. Nesupluje náplň práce jiných odborných skupin napříč resorty. A nemají to opravdu lehké, pokud jde o 7 miliard Kč, které se údajně ročně protočí ve školním stravování. 


 

Epidemie Salmonella Enteritidis fagotyp 8, MLVA profil 2-9-7-3-2 v zemích Evropské unie

V některých zemích EU/EEA (European Union/European Economic Area) probíhá od července 2015 epidemie vyvolaná Salmonella Enteritidis fagotyp 8, MLVA (Multiple Locus Variable-number Tandem Repeat Ananlysis) profil 2-9-7-3-2. Epidemie byla definována na základě celogenomové sekvenční analýzy (WGS – whole genome sequencing analysis).


 

Zprávy CEM 6 + 7 - červen + červenec 2016


 

Aktualizace doporučení k prevenci sexuálního přenosu viru Zika

Vydáno 6. 9. 2016 Světovou zdravotnickou organizací.


 

Kolik živin mají ve skutečnosti školní obědy v ČR

Na začátku školního roku je obvyklé věnovat se školnímu stravování. Vyjadřují se politikové, různí odborníci i úplní laikové. Média vyjádření prezentují s povděkem, zejména když jde o kritické komentáře. Zřídka se ale dozvíme, co je objektivní základ tvrzení. Studie obsahu nutrientů v pokrmech ze školního stravování ve školním roce 2015/16, provedená na pokyn hlavního hygienika ČR, ve spolupráci SZÚ, hygieniků a dalších odborníků, poskytuje zajímavý analytický pohled, možná trochu překvapivý, na situaci v ČR. Jednoduše, školní stravovování není tak špatné, ale je pořád co zlepšovat.


 
‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 20 30 40 50 60   Následující   ››