SZÚ


ockovani.png


NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 48
Praha 10, 100 42
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 20 30 40 50 60   Následující   ››

Víte, že i maso a masné výrobky jsou zdrojem vitaminu D? I když ne velkým…

CZVP v rámci krátkých aktualit uveřejňovaných na webu SZÚ publikovalo již několik článků k potravinám, které patří k významnějším zdrojům vitaminu D v obvyklé české dietě. Poslední skupinou, o které ještě nebyla zmínka a která přispívá k celkovému dietárnímu přívodu vitaminu D ze 4 - 12 %, je maso a masné výrobky. Tyto potraviny jsou primárně konzumovány samozřejmě z úplně jiných důvodů, než jako výborný zdroj vitaminu D. Jeho obsah (suma D 2 +D 3 ) se u většiny sledovaných potravin v rámci analýz Monitoringu dietární expozice pohyboval do 0,6 µg/100 g potraviny, což není moc. Ale vzhledem k poměrně vysoké spotřebě masa (dle údajů ČSÚ bylo za rok 2016 na osobu zkonzumováno 80 kg masa v hodnotě na kosti, což představuje asi 100 g jak jedeno/den, a to je stále přibližně o 25% více než se dnes doporučuje), je i tato „masová“ skupina napříč českou populací (4-90 let) rozpoznatelným přispěvatelem k celkovému přívodu vitaminu D v dietě. Chcete-li se dovědět více, přečtěte si informace níže.  


 

Komentář k aktuální epidemii chřipky v USA

Nárůst počtu nemocných s chřipkou a nárůst pozitivních průkazů chřipky v USA je registrován již od konce roku 2017.


 

Odborná způsobilost POR - témata pro doplňující školení

Po dohodě Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ) a odborníků ze Státního zdravotního ústavu byla stanovena témata pro doplňující školení k prodloužení odborné způsobilosti (OZ) pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin (POR), část týkající se ochrany zdraví lidí, na roky 2018-2019.


 

Zprávy CEM 11 + 12 - listopad + prosinec 2017


 

Výskyt spalniček v ČR

Podle dostupných aktuálních informací lékařů, mikrobiologických laboratoří a epidemiologů je v ČR od začátku roku 2018 zaznamenáván výskyt onemocnění spalničkami. K 2.2.2018 je v ČR registrováno 11 případů onemocnění.


 

Tisková zpráva NRL pro HIV-AIDS - Trendy vývoje a výskyt HIV-AIDS v ČR v roce 2017

V roce 2017 došlo k poklesu počtu nově zachycených případů infekce HIV v České republice pod hodnoty zjištěné jak v roce 2016, tak i v roce 2015.


 

Zpráva o výskytu a šíření HIV/AIDS za rok 2017

Měsíční výkazy o výskytu HIV/AIDS v České republice a tiskové zprávy Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS


 

Epidemie žluté zimnice v Brazílii - doporučení pro cestující

V Brazílii pokračuje epidemie žluté zimnice. V souvislosti s nadcházejícím karnevalem je doporučeno očkování proti žluté zimnici všem, kteří cestují do nebo žijí v rizikových oblastech.


 

Doporučení České vakcinologické společnosti pro očkování proti invazivním meningokokovým onemocněním.

Doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP pro očkování proti invazivním meningokokovým onemocněním z 15.1.2018. Recommendations of the Czech Vaccinology Society of the J. E. Purkyně Czech Medical Association for vaccination against invasive meningococcal disease, 15th January 2018.  


 

Mezinárodní epidemie onemocnění způsobených Salmonella Agona v souvislosti s kojeneckou výživou a aktuální situace ohledně výskytu této bakterie v ČR

Od srpna roku 2017 je ve Francii pozorován zvýšený výskyt onemocnění způsobených bakterií Salmonella Agona spojený s konzumací kojenecké mléčné výživy (sušené mléko). Do 11. ledna 2018 bylo do ECDC nahlášeno celkem 39 onemocnění u dětí mladších jednoho roku: 37 případů ve Francii, jeden ve Španělsku, potvrzený celogenomovou sekvenací (WGS), a jeden v Řecku.


 

Zajímá vás publikační aktivita Centra zdraví, výživy a potravin v roce 2017? Nahlédněte.

Centrum zdraví, výživy a potravin v Brně, SZÚ v praze, se dlouhodobě specializuje na vybrané otázky bezpečnosti výživy a potravin. V roce 2017 prezentovali pracovníci centra 77 různých příspěvků, od impaktovaných vědeckých publikací, přes monografie až k aktualitám pro veřejnost. To je asi 1,5 příspěvku každý týden a cca 2,6 příspěvku na jednoho pracovníka za rok. I když je tato aritmetika zrádná, přeci jen vypovídá o aktivitě pracoviště.


 
‹‹   Předchozí   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 20 30 40 50 60   Následující   ››