SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Zdraví, výživa a potraviny

Health, nutrition and food Tato sekce se týká vztahů mezi zdravím, výživou a potrainami. Neobsahuje všechna témata, ale zabývá se zejména hodnocením dietární expozice, charakterizací zdravotních rizik chemických agens a aplikovanou výživou. Z mikrobiologických agens zahrnuje problematiku mikroskopických hub (plísní) a jejich toxinů.


 

‹‹   Předchozí   5 6 7 8 9 10 11 12 13   Následující   ››

Nutrivigilance: okurková sezóna bez mimořádných hlášení

V období letních prázdnin CZVP obdrželo dvě nová online hlášení veřejnosti týkající se výskytu nežádoucí reakce po konzumaci potraviny. Jednalo se o přímé spotřebitele dospělého věku, jednotlivé případy spolu nesouvisely. Hodnocení příčinné souvislosti (= určení míry pravděpodobnosti, s jakou daná potravina zapříčinila nežádoucí reakci) nenaznačilo riziko poškození zdraví pro širší populaci.


 

Podpora varovného systému EU pro potraviny a krmiva (RASFF) ze SZÚ v roce 2014

Tak jako jiné země EU i ČR je zapojena do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva známého pod zkratkou RASFF. Nedávno zveřejnila EK výroční zprávu za rok 2014. MZe ČR nyní zveřejnilo i zprávu specifickou pro ČR a rok 2014. Nedočtete se v ní ale o aktivitách SZÚ, potažmo OOVZ v rámci tohoto systému. Proto Vám nabízíme několik údajů z neveřejné zprávy Centra pro zdraví, výživu a potraviny SZÚ, které zajišťuje technickou podporu činnosti OOVZ v rámci systému RASFF a provádí ze zákona zhodnocení zdravotních rizik pro spotřebitele potravin v ČR (Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách..., ve znění zákona č. 139/2014 Sb.).


 

Výsledky monitoringu dietární expozice v ČR za rok 2014

Jako každý rok, i letos SZÚ zveřejnilo zajímavé údaje o dietární expozici populace ČR. Výsledky za rok 2014 zahrnují dvě části. První (NUTRIMON) popisuje odhad obvyklého přívodu důležitých živin (jako je DRASLÍK, FOSFOR, HOŘČÍK, CHRÓM, JÓD, MANGAN, MĚĎ, MOLYBDEN, NIKL, SELEN, SODÍK, VÁPNÍK, ZINEK, ŽELEZO) pro jednotlivé populační skupiny a jejich srovnání s různými dietárními referenčními hodnotami. Často ani odborníci netuší, že takové srovnání v ČR existuje. Výsledky v řadě případů naznačují existující problémy. Druhá část (HYGIMON) shrnuje výsledky sledování "průsaků" GMO potravin na trh v ČR a pilotně mapuje situaci s označováním druhů ryb ve společném stravování, kde běžný spotřebitel většinou nepozná, co mu servírují. Potence ke klamání zákazníků je tedy vysoká a výsledek nutí k zamyšlení, jak dál v této oblasti.


 

Školní stravování 2015/16: studie obsahu nutrientů v obědech dětí

Se začátkem nového školního roku 2015/16 spustí MZ ČR a OOVZ, ve spolupráci se SZÚ, novou studii, která by měla objektivně posoudit, zda školní obědy odpovídají příslušným legislativním předpisům. Ty jsou sestaveny tak, aby byly v souladu se výživovými požadavky pro jednotlivé kategorie dětí. Studie již zapadá mezi cíle plánované v připravovaných Akčních plánech pro implementaci "Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí - ZDRAVÍ 2020", který projednala vláda ČR na svém zasedání dne 20.8.2015 (bod 999/15).


 

Nutrivigilance - hlášení problémů po konzumaci potravin za polovinu roku 2015

Počet hlášení spotřebitelů, že měli zdravotní problémy po požití potravin (neinfekčního charakteru)  je od „zkušebního“ spuštění portálu, tedy za první pololetí 2015, očekávaně nízký, tj. kolem 12 případů. Vyplněných online formulářů obdrželo CZVP celkem 5. Je to málo nebo moc? Kdož ví, čas ukáže celou situaci ve více realistickém světle.


 

Nežádoucí zdravotní reakce po konzumaci potravin – webový portál Nutrivigilance CZ

Centrum zdraví, výživy a potravin obdrželo během uplynulého měsíce 5 nových hlášení od spotřebitelů, kteří se setkali s nežádoucí zdravotní reakcí po konzumaci potravin. Nahlášeny byly z odlišných částí ČR celkem 4 různé potraviny. V jednom případě byla nahlášena reakce po konzumaci doplňku stravy. Ve všech případech šlo o výskyt obtíží u jednotlivých osob (4 dospělé osoby, 1 dítě). S některými konzumenty byl navázán zpětný kontakt s cílem doplnit poskytnuté informace pro následnou analýzu a hodnocení souvislosti, kterým se nyní pracovníci CZVP zabývají.


 

Odborníci navrhli MZ ČR nový „Akční plán bezpečnosti potravin pro ČR“.

K 30.3.2015 byl skupinou odborníků navržen nový „Akční plán bezpečnosti potravin pro ČR“, v rámci implementace Národní strategie Zdraví 2020 (vládní usnesení č. 23/2014). V současné době plán prochází vnitřní opnenturou, podobně jako řada dalších Akčních plánů. Otevřenou otázkou zústává, z čeho budou případné nové aktivity hrazeny, protože stávající rozpočty a kapacity vše pokrýt nemohou. Snad se nějak podaří vyřešit i tuto klíčovou otázku.


 

Nutrivigilance – zdravotní bdělost nad potravinami – první přijatá hlášení

Od února 2015 je zpřístupněna široké veřejnosti beta verze webového portálu Nutrivigilance CZ pro hlášení nežádoucích zdravotních reakcích po konzumaci vybraných druhů potravin. Centrum zdraví, výživy a potravin obdrželo od spotřebitelů první hlášení týkající se nežádoucích účinků, které se po konzumaci potravin objevily. Jistě to souviselo s představením systému v televizi a dalších médiích. V současnosti se CZVP zabývá jejich analýzou, hodnocením souvislostí a případnou zpětnou komunikací s cílem vyjasnit poskytnuté informace. V nejbližší době chce Centrum požádat další státní organizace o umístění odkazu na tento systém na svých stránkách.


 

Plán kontroly pesticidů v potravinách pro ČR

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů v potravinách pro ČR je schvalován a aktualizován hlavním hygienikem. Plán je připraven v souladu nařízením (ES) č. 396/2005, projednán a doporučen meziresortní pracovní skupinou pro rezidua pesticidů. Určuje druhy komodit a minimální počty vzorků, které musí být odebrány, analyzovány a výsledky budou sloužit nejen pro kontrolu v ČR, ale i na úrovni EU. Takový plán totiž připravuje každá země a ze statistického hlediska pak počet vzorků odráží předem stanovená výběrová kriteria, která doporučila EFSA. 


 

Web portál Nutrivigilance – nová cesta spolupráce zdravotníků a spotřebitelů potravin

Máte zdravotní problémy (neinfekční) po konzumaci potravin? Svěřte se nám. Budeme nad Vašimi problémy přemýšlet a pokusíme se, je-li to možné, situaci zlepšit. Vyzkoušejte, propagujte! Domovská stránka tvořeného portálu NUTRIVIGILANCE: http://nutrivigilance.szu.cz/


 

Světový den ledvin 2015 – polovina dětí v ČR ve věku 4-6 roků má ledviny ohrožené také kadmiem

Státní zdravotní ústav, ve spolupráci s dalšími institucemi v ČR při analýze dat týkajících se obvyklého přívodu kadmia z potravin zjistil, že u více než 50 % dětí ve věku 4-6 roků je týdenní zátěž kadmiem vyšší, než je doporučená tolerovatelná dávka definovaná v roce 2011 Evropským úřadem pro potraviny (EFSA: 2,5 mikrogramu na kg tělesné hmotnosti a týden). Výsledky budou publikovány ve vědeckém tisku, ale předběžné hodnocení je pro odborníky i veřejnost rutinně dostupné na webu SZÚ ( http://czvp.szu.cz/monitor/tds13c/tds13c.htm ).


 

Kterak český Honza (a německý Hans) přechytračil draka Bruseláka

Je to již řada let, kdy probíhá diskuse   o povolení prodávat sušenou bylinu Stevia rebaudiana Bertoni jako nízkokalorické sladidlo (potravinu). Zatím ji ale nikdo oficiálně nepovolil, přestože čistá látka z této rostliny (Rebaudiosid A) je již povolena a užívána. Někteří ze spotřebitelů toto čisté sladidlo znají například z nápojů firmy Kofola či Coca-Cola nebo i z tablet umělého sladidla. Jak ale dostat na trh to co povoleno zatím není, rostlinu? Příkladem může být produkt firmy Sonnentor s.r.o.s názvem „Přesladká Stevia“ ( http://www.sonnentor.cz/sonnentor_cz/e_shop/stevia/stevia , 17.2.2015), kterou jsem zakoupil v Bio-prodejně na brněnském Hlavním nádraží. Stačí na obal balení nálevových sáčků napsat: „Ponořte se do sladkosti s touto rostlinkou….“, jeden sáček na 200 ml vody, a dále uvést „V EU není povoleno jako potravina“. Tak všem kupujícím přeji příjemnou koupel ve 200 ml sladké vody! Podobnou koupel či čaj si mohou dopřát i uživatelé v Rakousku, Slovensku, Německu, Rumunsku, ale ne v UK (tedy alespoň podle internetové nabídky). J.Ruprich, CZVP Brno


 

Je libo párečky bez Éček?

Možná i Vás zajímá, co to vlastně znamená, když je podobné tvrzení o nepřítomnosti "Éček" uvedeno na obalu výrobku. Opravdu do sebe nedostanu dávku např. známých dusitanů a dusičnanů, podezřívaných z negativních vlivů na zdraví spotřebitele?


 

Dietární expozice člověka v ČR - výsledky MZSO za rok 2012-2013

V rámci dlouhodobého zdravotnického programu "Monitoriování zdravotního stavu obyvatelstva" jsou každé dva roky vyhodnocovány expoziční dávky řady chemických látek a je charakterizováno zdravotní riziko (metoda Total Diet Study). Rok 2013 byl již 20 rokem sledování. U řady škodlivých chemických látek pozorujeme snížení průměrné expoziční dávky, u některých mikronutrientů pozorujeme zvýšení přívodu. To jsou z dlouhodobého hlediska pozitivní zprávy. Pro některé další látky však pozorujeme navýšení dávek, i když nikoli příliš významné. Pokud Vás zajímají výsledky sledování desítek chemických látek, otevřete si podrobnou roční zprávu. Ta obsahuje také výsledek sledování vybraných GM potravin na trhu v ČR v roce 2013.


 

NUTRIVIGILANCE CZ - konzultace nového informačního portálu s pracovníky KHS

CZVP SZÚ připravil konzultace se zástupci KHS s cílem pokročit v ladění nového veřejného portálu "NUTRIVIGILANCE CZ", s cílem odladit systém před jeho zpřístupněním. Setkání proběhne na CZVP v Brně dne 4. 12. 2014.  Portál bude IT instrument („derivát systému RASFF“) určený ke sběru a hodnocení zdravotních informací od spotřebitelů, ale i profesionálů, který nemá mandatorní charakter. Vychází primárně z problematiky „potravin nového typu“, ale neomezuje se jen na ně. Neřeší otázky infekčních onemocnění. Nemá ambice přebírat současnou odbornou práci jiných pracovišť SZÚ, OOVZ nebo dalších dozorových orgánů pro potraviny. Měl by zaplnit komunikační mezeru s cílem poskytovat podněty k dozoru a managementu zdravotních rizik prostřednictvím OOVZ, případně dalších institucí. Měl by pracovat v součinnosti s podobnými systémy v zahraničí. Očekává se jeho zkušební spuštění na začátku roku 2015.


 
‹‹   Předchozí   5 6 7 8 9 10 11 12 13   Následující   ››

 

Nahoru