Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Dvojí kvalita potravin - Evropská komise...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Dvojí kvalita potravin - Evropská komise nehovoří o ohrožení zdraví spotřebitelů

Veřejnost je již delší dobu informována o dvojí (duální) kvalitě potravin, případně dalších výrobků pro západní a východní Evropu. CZVP SZÚ problematiku sleduje z pohledu možného ohrožení zdraví spotřebitelů. I když nebylo nikdy osloveno, aby se problematikou zabývalo, z dostupných zdrojů sleduje možnost, že by dvojí kvalita potravin mohla ohrozit zdraví spotřebitelů. Dosavadní dostupné informace nevedou k závěru, že by zjištěná dvojí kvalita potravin měla měřitelný/viditelný vliv na zdraví. Nedá se to teoreticky úplně vyloučit, ale to by muselo docházet k masivně odlišnému složení potravin, který by ovlivnil nutriční složení potravin tak, že se mění přívod oproti doporučením. CZVP proto situaci charakterizuje spíše jako "emoční riziko" než jako zdravotní riziko. Situaci i nadále nepřímo sledujeme.


Pokud se chcete seznámit s materiály publikovanými EK 26.9.2017, naleznete je na této adrese:

http://ec.europa.eu/newsroom/just/item-detail.cfm?item_id=604475

Neobsahují, podle našeho názoru, zatím žádnou přímou vazbu na možná zdravotní rizika.

J.Ruprich

Brno, 26.9.2017

Nahoru