Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Hodnocení zdravotního rizika 2-propanolu...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Hodnocení zdravotního rizika 2-propanolu (isopropanolu) v lihovinách

Vzhledem k omezené dostupnosti prakticky všech relevantních dat potřebných pro zhodnocení zdravotního rizika 2-propanolu bylo provedeno rychlé hodnocení zdravotních rizik, které uvažuje mechanickou extrapolaci údajů pro situaci, kdy spotřebitel lihoviny nepřekračuje doporučené maximální denní dávky etanolu (24g u dospělých mužů a 16g u dospělých žen). Současně se předpokládá stejný toxický efekt jako při samostatné expozici 2-propanolu (nikoli ve směsi s etanolem, případně i metanolem). Za této situace je lihovina s obsahem více než 3300 mg 2-propanolu / litr 100% etanolu považována za „zdravotně rizikovou potravinu".


Hodnocení dostupné na adrese http://czvp.szu.cz/aktuality/HRA2propanol.pdf

Nahoru