SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Zdraví, výživa a potraviny

Health, nutrition and food Tato sekce se týká vztahů mezi zdravím, výživou a potrainami. Neobsahuje všechna témata, ale zabývá se zejména hodnocením dietární expozice, charakterizací zdravotních rizik chemických agens a aplikovanou výživou. Z mikrobiologických agens zahrnuje problematiku mikroskopických hub (plísní) a jejich toxinů.


 

1 2 3 4 5 6 10   Následující   ››

Studie British Medical Journal jednoznačně podporuje použití Nutri-Score

Podle studie zveřejněné v polovině září v BMJ je konzumace potravin se špatnou nutriční kvalitou spojena s vyšší úmrtností. Výsledky podporují použití označení Nutri-Score na přední straně obalu, které má vést lidi k výběru zdravějších potravin. To by se mohlo promítnout do probíhajících diskusí o standardizaci systémů označování potravin v Evropské unii.


 

Zjednodušené označení výživé hodnoty Nutri-Score už i v Kauflandu na Slovensku

Společnost Kaufland už znázorňuje Nutri-Score  na své stránce u výrobků produktových řad K-Bio a K-take it veggie. Později bude Nutri-Score znázorněn i u dalších výrobků ostatních privátních značek řetězce. Uvidíme, jak se zachová Kaufland v ČR.


 

Nutri-Score systém označování potravin schválen v Německu od listopadu – informace jsou dobrovolné.

Německá Federální rada (Bundesrat) se 9. října 2020 rozhodla zavést dobrovolně potravinářský semafor NUTRI-SCORE. Pětisegmentový systém semaforů, původně vyvinutý ve Francii a schválený jejich ministerstvem zdravotnictví, má spotřebitelům zjednodušit označování potravin a pomoci jim jíst zdravěji. Od listopadu 2020 tak budou moci výrobci potravin označovat své potraviny pomocí Nutri-Score na přední straně svých obalů - informace jsou dobrovolné.


 

ČR a 6 zemí protestovala proti přijetí Nutri-Score (nutriční kvalita) na potravinách – EU rozhodne do roku 2022

Nutri-Score je systém označování nutriční hodnoty na přední straně balení, který přiřazuje skóre (od A do E) a barvu, která ukazuje nutriční kvalitu potraviny. Itálie, Česká republika, Řecko, Lotyšsko, Maďarsko, Kypr a Rumunsko požádaly EU o nový přístup k označování nutričního složení na přední straně obalu. Debata, jaký univerzální systém označování nutriční kvality potravin přijme Evropská unie, se změnil poté, co sedm zemí vedených Itálií představilo na Radě pro zemědělství a rybolov Evropské unie tzv.  Neoficiální dokument.  Jde o důležitou komunikaci s veřejností v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví, zvláště nyní, v pandemii Covid-19 - výživové informace musí být více používány spotřebiteli, jde o zdravotní kondici a odolnost infekcím.


 

Zpráva k pilotní studii věnované měření soli v polévkách připravovaných ve školních jídelnách Zlínského kraje

Pilotní ověření okamžitého měření soli v polévkách podávaných ve ŠJ ve Zlínském kraji pomocí přístroje založeného na měření Na+ iontově selektivní elektrodou prokázalo funkčnost měření v terénu a zároveň potřebu uvést tuto metodiku do běžné praxe hygienika. Celkem bylo analyzováno 31 polévek ve stejném počtu školních jídelen. Více než polovina školních jídelen dosáhla jenom v polévce 50 % denní dávky soli. Konkrétně byl zjištěn rizikový obsah soli v rozmezí 2,4 až 2,9 g na porci. Dalších 42 % jídelen solí nadměrně (nad doporučení WHO pro dospělou osobu). Jejich výsledek se pohyboval v rozmezí 1,5 až 2,1 g soli na porci. Pouze dvě jídelny dosáhly hodnoty 1,2 g soli na porci polévky. Okamžitý výsledek analýzy polévky přímo ve školní jídelně je pádným argumentem v diskuzi s personálem školní jídelny a vedením školy. Diskuze působí motivačně pro změnu praxe školních jídelen v oblasti přípravy stravy. Dalším benefitem je inspirace pro pedagogy, kteří mohou využit poznatky ve výchově ke zdraví.


 

Sůl v pečivu - Technická zpráva AHEM 2-2020

Přemíra soli ve stravě představuje nemalá zdravotní rizika. Na celkovém přívodu soli v obvyklé dietě má velký podíl pečivo. V roce 2019 proto realizovalo Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ průzkum, jehož předmětem bylo stanovit obsah soli v běžně prodávaném pečivu. Výsledky průzkumu by se mohly stát vodítkem pro spotřebitele a zároveň by mohly posloužit jako podklad k otevření diskuze o národních doporučeních, uvádění obsahu soli na cenovce u nebaleného pečiva, případně o stanovení limitů pro maximální obsah soli v pekárenských výrobcích. Snížení soli v pečivu by mohlo mít zásadní zdravotní přínos pro zdraví českého obyvatelstva.


 

Pacienti s Covid-19 trpí zkreslenými pachy a chutěmi – zotavení může trvat až 2 roky

Dostali jsme dotazy z veřejnosti, proč po prodělání Covid-19 trpí ztrátou chuti a čichu na typické pokrmy a potraviny. I když se vysvětlení objevilo v několika médiích, možná vám tyto informace pomohou pochopit některé souvislosti. Vycházíme obrazně z více dostupných informací.


 

Přerušovaný půst - (staro)nový trend ve stravování

Na úspěšné výživářské konferenci v Teplicích v polovině září se v kuloárech diskutoval nový trend - přerušovaný půst. Má jiný přístup než běžné diety. Spíše než omezovat co jíte, tato dieta omezuje kdy a kolik jíte. U některých lidí může být tato změna snazší ke zvládnutí. Ale pořád nemáme dostatek odborných podkladů, jak taková dieta souvisí se zdravím.


 

Nejen zdravá dieta ale i „pozitivní psychologie“ pomůže před začátkem podzimu

Do primární prevence patří i pozitivní myšlení. Není to jen dieta, o které většinou píšeme, pohyb, spánek, méně stresu. Je to i dobrá nálada. Několik pravidel jak se pozitivně naladit doporučují odborníci. Tak to se sebou zkusme. Podzim bude asi docela náročný. Ale dá se i dobře zvládnout.


 

Potvrdilo se - prospěšné účinky pohybu na neurogenezi a kognitivní funkce mozku ve vyšším věku.

Fyzické cvičení má mnoho pozitivních zdravotních účinků. Nový objev představili vědci z USA v časopise SCIENCE (10. 7. 2020). Horowitz a kol. testovali, zda příznivé účinky cvičení na neurogenezi v mozku a zlepšené kognitivní funkce (poznání) u starších myší lze přenést v plazmě z jedné myši na druhou. V principu to může mít pozitivní vliv na mozek u starších osob.  Krevní faktory přenášejí prospěšné účinky cvičení na neurogenezi a kognitivní funkce mozku ve vyšším věku.


 

Více zeleniny a ovoce v dietě zlepší zdraví - léto je šance na sobě začít pracovat

Jíst hodně zeleniny a ovoce je základním kamenem dobrého zdraví. Měli bychom denně konzumovat minimálně 400 g a více,  zeleniny a ovoce v poměru 3 + 2. Bohužel je spotřeba zeleniny a ovoce nižší, skoro o polovinu doporučení. K čemu všemu přispívají?  1. udržují krevní tlak pod kontrolou; 2. udržují zdravou hladinu cholesterolu; 3. udržují tepny flexibilní; 4. chrání kosti; 5. udržují oči, mozek, trávicí systém a téměř všechny ostatní části těla „zdravé“. Seznammte se se situací v ČR a zkuste rady, jak zvýšit spotřebu. Teď je nejlepší období, kdy je k dispozici čerstvá zelenina a ovoce našich zemědělců - vyzkoušejte jejich čerstvé produkty - chuť je výborná, budete překvapeni. Používejte koření a čerstvé bylinky, cibulku, česnek, sůl omezte nebo dokonce vynechte. Máte ji dost třeba v pečivu. Léto je evolučně zdravotní přípravou na podzim a zimu. Často na to zapomínáme.


 

Organizace volají po povinném zavedení nutričního štítku NUTRI-SCORE na potravinách v EU.

28. dubna 2020 téměř 40 různých organizací z celého spektra - včetně skupin spotřebitelů, tvůrců politik, akademiků, potravinářských společností a maloobchodníků - požaduje, aby se nutriční štítek Nutri-Score stal v EU povinným. Tento barevně označený nutriční štítek na přední straně balení slouží k podpoře spotřebitelů při zdravějším výběru potravin, uvádí ve své zprávě Evropská organizace spotřebitelů BEUC. Poslali společný dopis Evropské komisi, v níž žádají legislativní návrh na zavedení Nutri-Score v celé EU. I v ČR o systému diskutujeme. Z hlediska zdravotního se jeví krokem kupředu.


 

Kolik vitaminu D je v rybích olejích a rybách

O vitaminu D se v posledních týdnech hodně hovoří ve vztahu k imunitě. CZVP se vitaminu D věnuje dlouho a průběžně zveřejňuje zajímavé informace. Také na počátku pandemie COVID-19 už v polovině března na toto téma jasně upozornilo. Na základě dotazů veřejnosti chceme uvést na pravou míru hodnoty obsahu některých vitaminů a omega 3 mastných kyselin, jak jsou obvykle mezinárodně uváděny v nutričních tabulkách. Obsah vitaminu D3 je nejvyšší v oleji z tresčích jater. Jiné rybí oleje ho mají velmi málo. Prohlédněte si naši tabulku pro srovnání.


 

Výživa zlepšuje náladu a omezuje stres nejen v éře COVID-19

Pomalu se přibližujeme k normálním zvyklostem, včetně stravování. Pandemie nám připomněla, jak je důležité mít dobrou zdravotní kondici vzhledem k infekcím. V tom my Češi moc světoví nejsme. Možná po řadě týdnů trpíte zvláštním stresem z izolace a vykolejení z běžného stereotypu. Pokusíme se sdílet některé rady, jak výživou zlepšit náladu a omezit stres. A pozor, nejsou to rady jen pro tuto dobu, jsou to rady do života před námi.


 

COVID-19 a bezpečnost potravin: Pokyny FAO/WHO pro kompetentní orgány odpovědné za vnitrostátní kontrolu systémů bezpečnosti potravin

Skvělá a obětavá práce pracovníků v potravinářství a při prodeji potravin zasluhuje ocenění. Zejména prodavači potravin, kterých je snad v ČR skoro 40000 stáli a stojí stále v první linii styku se stovkami lidí denně. Bude zajímavé, jestli se někdy dozvíme, kolik z nich se v práci nakazilo. Ale nemůžeme zapomínat ani na organizace systému kontroly bezpečnosti potravin. Pro vnitřní a mezinárodní obchod potravinami je zásadní  důvěryhodnost. Jistě adaptují svou činnost. I CZVP SZÚ, které není kontrolní orgán, nijak nepřerušilo svou činnost vzorkování potravin, aby zdravotně hodnotilo dietární expozici obyvatelstva v ČR (MZSO, TDS). Uvidíme, zda se hodnoty expozic nějak změní. Zveřejňujeme nová doporučení FAO/WHO, která mohou kontrole pomoci s adaptací na současnou dobu.


 
1 2 3 4 5 6 10   Následující   ››

 

Nahoru