SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 48
Praha 10, 100 42
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Nutrivigilance - hlášení problémů po konzumaci...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Nutrivigilance - hlášení problémů po konzumaci potravin za polovinu roku 2015

Počet hlášení spotřebitelů, že měli zdravotní problémy po požití potravin (neinfekčního charakteru)  je od „zkušebního“ spuštění portálu, tedy za první pololetí 2015, očekávaně nízký, tj. kolem 12 případů. Vyplněných online formulářů obdrželo CZVP celkem 5. Je to málo nebo moc? Kdož ví, čas ukáže celou situaci ve více realistickém světle.


Pro srovnání - ve Francii, která má 6x více obyvatel než ČR, kde je obdobný projekt také realizován, bylo v prvním roce spuštění (2009) přijato kolem 50 hlášení. Tato hlášení jsou na rozdíl od českého projektu sbírána pouze od odborníků. Doplňky stravy v našem případě tvoří cca 20 % hlášených případů. Porovnáme-li distribuci hlášení s francouzskými kolegy, tak zde se doplňků stravy týká cca 75 % případů v čele s produkty podporující hubnutí.

K dnešnímu dni byly zaznamenány reakce typu bolesti hlavy, kloubů, břicha, alergické reakce (vyrážka, otok hrdla…) apod., které po vysazení potraviny/doplňku stravy vymizely a u nikoho nedošlo (na základě sebehodnocení) k vážnému, ani nevratnému poškození zdraví. Hlášení na určitou konkrétní potravinu nebo doplněk stravy se neopakovalo a individuální případy spolu nesouvisely. Ve výčtu nahlášených nebo “konzultovaných“ potravin byl např. doplněk stravy na bázi Pueraria lobata (kudzu), ale i běžné potraviny jako máslové sušenky, mrkvovo-pomerančový džus, kávový nápoj, želé bonbony, červené víno…

Nebyla nalezena příčinná souvislost mezi konzumací potraviny/doplňku stravy a nežádoucími účinky, kterou by bylo potřeba řešit přes např. OOVZ. Hodnocení příčinné souvislosti nenaznačilo žádné riziko poškození zdraví široké populace.

Jako doplňující informaci lze uvést údaj o notifikacích v „Systému rychlého varování“ (RASFF), kde se za rok objevilo 204 mezinárodních notifikací problémů s bezpečností dietetických produktů, doplňků stravy a fortifikovaných potravin. Počet těchto hlášení narostl v roce 2014 o 31%, což je zdaleka nejvíce ze všech druhů potravin. Hlášených problémů tedy přibývá.

Domovskou stránku portálu, kam je možno nežádoucí reakce po konzumaci potravin nahlásit, naleznete na webové adrese: http://nutrivigilance.szu.cz/.

Komunikace detailů možná se: Svatavou Bischofovou

J.Ruprich, Brno, 7.7.2015

Nahoru