Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Sůl v masných výrobcích - Technická zpráva...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Sůl v masných výrobcích - Technická zpráva publikována v AHEM 1-2021

Chcete vědět kolik soli obsahují masné výrobky v ČR, které jsou tak oblíbené? Nezapomeňte, že konzumujeme obvykle 2-3x více, než je zdrávo. Podívejte se na technickou zprávu, kde je spousta výsledků a pěkná úvodní infografika.


V rámci výzkumné činnosti SZÚ−CZVP bylo analyzováno 109 vzorků masných výrobků (MV). Cílem bylo zjistit, kolik soli jednotlivé MV obsahují, jak se liší vybrané skupiny MV mezi sebou, zda obsah soli v MV odpovídá deklarované hodnotě a jak se mění obsah soli při kulinární úpravě. Dalším cílem bylo také odhadnout, do jaké míry by konzumace vybraných MV (vztaženo na průměrnou spotřebu v obvyklé dietě dle SISP04) přispívala k plnění denního doporučeného přívodu soli v jednotlivých populačních skupinách. Výzkumný záměr navazuje na dlouhodobou snahu SZÚ−CZVP o snižování soli v potravinách a pokrmech.

Všechny detaily k MV a soli naleznete v technické zprávě AHEM: http://www.szu.cz/knihovna/ahem

 

prof. J. Ruprich a kol., SZÚ-CZVP, 11. 2. 2021

Nahoru