Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
Vyjádření Státního zdravotního ústavu (SZÚ) k nesprávně uváděným informacím na internetu a v médiích
Celý článek 11. prosinec 2020 | MUDr. Barbora Macková, Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
Výroční zpráva o výskytu a šíření HIV-AIDS v ČR v roce 2019
Česká republika zůstává zemí s nízkou úrovní infekce HIV/AIDS v rámci Evropy. V roce 2019 bylo v České republice na základě 1,42 mil. provedených vyšetření nově diagnostikováno 222 případů infekce HIV, z toho 149 u občanů ČR a 73 (32,9 %) cizinců s dlouhodobým či trvalým pobytem, dohromady o 14 více, než v roce 2018. V relativním vyjádření představuje uvedený počet výskyt 2,08 případu na 100 000 obyvatel. Onemocnění AIDS bylo nově diagnostikováno u 38 HIV pozitivních osob.
Celý článek 10. prosinec 2020 | Mgr. Marta Marešová
Omega-3 pozitivně modulují odpověď monocytů u osob s chronickým zánětem
Nedávné studie naznačují, že n-3 PUFA může posílit procesy řešení zánětu syntézou specializovaných tzv. pro-rezolučních lipidových mediátorů (SPM). Patří mezi ně resolviny odvozené od EPA (E-series resolvins, RvE) a DHA (D-series resolvins, RvD) a protektiny (PD) a maresiny (MaR) odvozené od DHA. Ve studii se zjistilo, že EPA a DHA měly odlišné účinky na zánětlivou odpověď monocytů se širším účinkem DHA, při zmírňování prozánětlivých cytokinů. Tyto rozdílné účinky byly potenciálně zprostředkovány různými skupinami derivátů PUFA, což naznačuje imunomodulační aktivity (potlačení zánětlivých reakcí) SPM a jejich meziproduktů. Hlubší účinek DHA může být spojen s přítomností DPA, o které se zatím moc nemluví.
Celý článek 10. prosinec 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Riziko šíření Covid-19 v souvislosti se svátečním obdobím konce roku 2020, RRA ECDC
Dokument ECDC, 3.12.2020. Risk of COVID-19 related to end-of-year festive season.
Celý článek 9. prosinec 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Očkování proti covid-19: Spolehlivá cesta k běžnému životu (MZ ČR)
Vakcíny proti covid-19 jsou léčiva, která brání vzniku onemocnění způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2 tím, že vyvolávají imunitní odpověď proti tomuto viru. Covid-19 může způsobit závažné onemocnění s možnými doposud neznámými dlouhodobými následky nebo i úmrtí u osob jakéhokoliv věku, včetně jinak zdravých lidí.
Celý článek 9. prosinec 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Stanovisko SZÚ k vakcinaci proti covid-19
Očkování pomohlo zvítězit nad nemocemi, na které se ve velkém umíralo (pravé neštovice, tuberkulóza, přenosná dětská obrna, spalničky, záškrt, tetanus, černý kašel). Význam očkování je zcela nezpochybnitelný. Nošení roušek a sociální distancování pomáhá snížit riziko nákazy (tj. účinkují v ochraně před onemocněním) a snižují šíření viru mezi ostatní, ale tato opatření nestačí. Kombinace očkování a dodržování doporučení k ochraně sebe i ostatních bude nejlepší ochranou před onemocněním covid-19.
Celý článek 8. prosinec 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Odborníci doporučují zjednodušit značení potravin, MZe je proti
Praha 5. prosince (ČTK) - Odborníci na výživu navrhují zavést v Česku jednodušší značení potravin pomocí takzvaného Nutri-Score systému. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Odborníci si od něj slibují, že pomůže lidem vybrat si snadno zdravější potraviny a zároveň vytvoří tlak na výrobce, aby měnili složení potravin. Značení už používají někteří výrobci. Proti jeho zavedení je ale ministerstvo zemědělství, podle něj určité potraviny znevýhodňuje. Zavedení tohoto značení se diskutuje i na úrovni EU.
Celý článek 7. prosinec 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutri-Score: hodnocení nápojů - nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu
Hodnocení nápojů na trhu pomocí systému Nutri-Score je zajímavé především z hlediska obsahu cukrů. Systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů, pracuje i s položkou "cukry" a ty samozřejmě ovlivňují výsledek. Nutri-Score zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Obvykle nemá spotřebitel čas číst všechny výživové údaje, nemá na to čas. Systém zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla, sýry, tuky a oleje a končíme hodnocením nápojů. V tabulce hodnotíme 82 druhů nápojů, které se běžně dají koupit. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu? U nápojů rozhoduje většinou obsah mono a di-sacharidů, kterým říkáme "cukry" (jsou sladké na jazyku).
Celý článek 7. prosinec 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Tisková konference ke Světovému dni boje proti AIDS (2020)
Státní zdravotní ústav uspořádal dne 1. prosince 2020 za účasti náměstkyně ministra zdravotnictví pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygieničky tiskovou konferenci ke Světovému dni boje proti AIDS.
Celý článek 4. prosinec 2020 | Mgr. Marta Marešová
Stanovisko Národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů
Aktualizovaná stanoviska v souvislosti s covid-19. Doporučení NRC pro hygienu půdy a odpadů obsahují pokyny jak nakládat s jednorázovými rouškami, respirátory, rukavicemi u pracovníků, zdravých i nemocných obyvatel s covid-19 i u lidí v karanténě, doporučení k nakládání s odpadem vzniklým při provádění antigenních testů a k nakládání s použitými inkontinenčními pomůckami od pacientů s onemocněním covid-19.
Celý článek 3. prosinec 2020 | Národní referenční centrum pro hygienu u půdy a odpadů
Topné, ventilační a klimatizační systémy v kontextu s onemocněním covid-19. 1. aktualizace, ECDC
Zkrácený překlad textu ECDC „Heating, ventilation and air-conditioning systems in the context of COVID-19: first update“. 11.11.2020
Celý článek 1. prosinec 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Vegani měli vyšší riziko celkových i některých specifických zlomenin
Vegetariánská a veganská dieta vedla k vyššímu riziku celkových a místně specifických zlomenin, popisuje nová prospektivní studie EPIC-Oxford. Zveřejnil to nedávno časopis BMC Medicine. Nejlépe na tom nakonec byli konzumenti ryb. Zjištění naznačují, že zdraví kostí u veganů vyžaduje dále zdravotní výzkum a v běžném životě vyšší osobní peči o tyto druhy diety.
Celý článek 1. prosinec 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
Problematika sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí veřejných budov, pracovišť, domů a bytů.
Celý článek 1. prosinec 2020 | RNDr. Bohumil Kotlík
Nutri-Score: hodnocení tuků a olejů - nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu
Nutri-Score je systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů. Rozšířil se po západní Evropě a někteří výrobci a prodejci již uvažují o značení i v ČR. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Tabulka výživového složení je pro mnoho spotřebitelů složitá a kdo by četl detaily. Není čas. Systém Nutri-Score zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla a sýry. Nyní jsme se podívali na 60 druhů tuků a olejů, které najdete v obchodech. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu? U tuků je to zřejmé, že rozhodující bude obsah energie a nasycených mastných kyselin.
Celý článek 30. listopad 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutri-Score: hodnocení sýrů - jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?
Systém Nutri-Score, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů se šíří Evropou. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Složení je pro rychlou orientaci nepraktické, pokud jde o čas výběru potravin (kdo by četl malinká písmenka na štítku). Systém Nutri-Score zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla, která dopadla překvapivě dobře. Tentokrát jsme se podívali na 129 sýrů. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu? Samozřejmě logicky jinak, než u hotových pokrmů. Je to dáno vysokým obsahem energie, obsahu energie, nasycených mastných kyselin a soli. Ale to není nic alarmujícího, dají se vybrat i sýry s výbornými vlasnostmi, především ze skupiny tvarohů.
Celý článek 27. listopad 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.