Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
Epidemie cholery v Jemenu, duben - září 2017
V Jemenu od 27. 4. 2017 probíhá rozsáhlá epidemie cholery. K 5. 9. 2017 zde již bylo hlášeno celkem 612 703 případů onemocnění a 2 048 úmrtí.
Celý článek 8. září 2017 | MUDr. Michaela Špačková, MUDr. Jana Košťálová a MUDr. Kateřina Fabiánová, PhD.,
Nutrivigilance – zdravotní potíže po konzumaci úhořovce mořského
Na začátku letošního roku jsme Vás informovali o gastrointestinálních potížích, které se mohou u vnímavých jedinců objevit po konzumaci máslové ryby (Modrohlav, Pamakrela temná, Pamakrela olejnatá), pokud si ji dopřejí ve větším množství. Na základě hlášení přijatého systémem Nutrivigilance v srpnu 2017, bychom tento článek věnovali rybám, jejichž krev obsahuje jedovatý toxin, který byl s největší pravděpodobností i příčinou zdravotních potíží konzumenta. S těmito rybami se může na talíři setkat každý, ale etiketa, ani prodejci ryb v supermarketech bohužel spotřebiteli nesdělují, jak se velmi jednoduše dá případným nežádoucím zdravotním účinkům předejít. Stačilo by přibalit malý letáček s informací a třeba i kuchařským receptem. Chcete-li se poučit, přečtěte si informaci níže.
Celý článek 5. září 2017 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Pozvánka na seminář „Prevence úrazů u dětí v mateřských školách“
14. září 2017 Olomoucký kraj, 26. září 2017 Ústecký kraj, 10. října 2017 Moravskoslezský kraj
Celý článek 30. srpen 2017 | Mgr. Kristina Pokorná, DiS.
Víte, že vejce nejvíce přispívají k celkovému přívodu vitaminu D z potravin?
Vejce jsou u české populace poměrně oblíbenou potravinou, a to nejen v období Velikonoc. Každý z nás průměrně zkonzumuje více jak 250 vajec za rok. V minulosti byla jejich spotřeba doporučována s určitým respektem a limitací, a to díky poměrně vysokému obsahu cholesterolu a jeho vztahu ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Tato teorie byla ve světle nových poznatků přehodnocena a vejce tak mohou, resp. by i měly, zůstat, díky vynikající nutriční hodnotě, součástí vyváženého a pestrého jídelníčku. A jak moc jsou slepičí vejce významná právě obsahem vitaminu D, se dočtete v článku níže. A víte proč? Jistě je to i díky fortifikaci krmiva, protože jinak by nosnice měly problém s tvorbou skořápky vajec. Vejce jsou překvapivě největším zdrojem vitaminu D v obvyklé české dietě pro všechny populační skupiny (od 4 roků věku). Asi proto, že jíme málo ryb.
Celý článek 24. srpen 2017 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Jsou české děti dostatečně zásobeny vitaminem D?
Na tuto otázku se snažila najít odpověď studie Státního zdravotního ústavu, která proběhla v roce 2016 v rámci Systému monitorování zdravotního stavu obyvatel České republiky.
Celý článek 15. srpen 2017 | Mgr. Lenka Hanzlíková
OOPP rukavice - nová norma
V srpnu 2017 vyšla nová Česká technická norma ČSN EN ISO 374-1 " Ochranné rukavice proti nebezpečným chemikáliím a mikroorganismům - Část 1: Terminologie a požadavky na provedení pro chemická rizika". Norma nabývá účinnost 1. 9. 2017.
Celý článek 8. srpen 2017 | MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.
Výskyt botulismu po konzumaci ryb
V květnu 2017 bylo v severozápadním Německu potvrzeno onemocnění 53letého muže po konzumaci rybího masa. Druhý případ botulismu z jižního Německa je v současné době v šetření.
Celý článek 1. srpen 2017 | MUDr. Michaela Špačková
Světový den hepatitid - 28. červenec
ECDC: okolo 9 milionů Evropanů je postiženo chronickou hepatitidou B nebo C
Celý článek 28. červenec 2017 | MUDr. Jitka Částková, CSc.
Výskyt cholery v Jemenu, Keni a Nigérii
WHO informuje o výskytu cholery v Jemenu, Keni a Nigérii. Převzato z webu Ministerstva zdravotnictví ČR.
Celý článek 24. červenec 2017 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Cyklosporóza/cyklosporiáza u cestovatelů vracejících se z Mexika
V roce 2017 byly ve Velké Británii, Belgii, Francii, v Kanadě a v USA zaznamenány případy průjmových onemocnění u cestovatelů vracejících se z Mexika, zejména z oblastí Cancun a Riviera Maya.
Celý článek 24. červenec 2017 | MUDr. Fabiánová Kateřina, Ph.D., MUDr. Částková Jitka, CSc.
Víte, že ryby patří mezi nejbohatší přírodní zdroje vitaminu D? I když není ryba jako ryba… stejně…v jídelníčku české populace nejsou nejpopulárnější.
Léto je obdobím, které přeje konzumaci lehkých, snadno stravitelných pokrmů, které tělo příliš nezatíží a zároveň mu dodají řadu potřebných látek. A právě ryby toho mohou být dobrým příkladem, který ale zůstává na talířích české populace spíše ojedinělou záležitostí. Průměrný člověk totiž konzumuje méně než 1/3, spíše jen 1/4 doporučovaného množství. Proč tomu tak je, si může každý z nás odpovědět i sám. Jak jsme tedy na tom objektivně s konzumací ryb a rybích produktů a kolik vitaminu D vlastně skutečně obsahují, se lze dočíst v textu níže.
Celý článek 21. červenec 2017 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Dotazy z médií – glutamáty v potravinách
Nedávno zveřejněný komentář SZÚ ke stanovisku EFSA k problematice rizik glutamátů v potravinách ( https://szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/tak-uz-nam-chteji-omezit-i-ty-glutamaty-neboli-vas-po-nich%20 ), zaujal některá media. Odpovědi mohou být zajímavé I pro širší veřejnost.
Celý článek 21. červenec 2017 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Současná epidemie žloutenky typu A v zemích EU/EEA převážně postihuje muže mající sex s muži – souhrn rychlého hodnocení rizika Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC)
V rámci zemí Evropské Unie probíhá již déle než rok epidemie žloutenky typu A (VHA). V období od 1. června 2016 do 26. června 2017 bylo v Evropské Unii hlášeno 1500 potvrzených a 2660 možných či pravděpodobných případů, převážně u mužů majících sex s muži (MSM), kteří nebyli proti VHA očkováni. Ve většině současných epidemií VHA probíhajících v Evropě nebyly pozorovány další významné rizikové skupiny kromě MSM a v rámci této rizikové skupiny nebyl pozorován přenos onemocnění potravinami. Nicméně riziko přenosu původce VHA z této epidemie na jiné rizikové skupiny existuje, rizikovými jsou zejména injekční uživatelé drog. Hlavním preventivním opatřením v kontextu současné epidemiologické situace je nabídnout očkování proti žloutence typu A mužům majícím sex s muži.
Celý článek 20. červenec 2017 | MUDr. Michaela Špačková