Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
Přemýšleli jste o množství soli v pečivu?
Doporučená maximální dávka soli pro dospělého člověka je 5 g na den, to je asi jedna čajová lžička. 80% soli pochází v naší dietě dnes z potravin (pečivo, uzeniny, sýry, pochutiny, aj.) a jen 20% z přisolování. V ČR se denní dávka pohybuje často v množství až 15 g na den! Změřili jsme aktuálně 100 různých druhů pečiva v největších řetězcích. Nejvyšší a nejnižší obsah soli má více než 11 násobný rozdíl na 100 g pečiva. Dospělý člověk, pro představu, v průměru konzumuje asi 200 - 300 g pečiva každý den. Podívejte se na infografiku, která obsahuje "dva okraje" měřených hodnot obsahu soli v pečivu.Podle velikosti porce pečiva na obrázku si lehce spočítáte, kolik soli do sebe dostanete ze znázorněných výrobků. Pokuste se přemýšlet při výběru potravin a myslete na své zdraví, prosím.
Celý článek 14. prosinec 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutriční doporučení MZ ČR pro školní jídelny: musíme to opravit
Po diskusi odborníků i veřejnosti zadalo MZ ČR úkol zaměřený na „rekonstrukci tzv. Nutričního doporučení MZ ČR“ (ND). To používají školní jídelny (ŠJ) k sestavování jídelníčku. Ale také hygienici zaměření na hygienu dětí a mládeže (HDM KHS). Musí naplnit literu zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Ten ukládá, aby „podávané pokrmy měly odpovídající smyslové vlastnosti a splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny“. Bohužel se tyto požadavky zákona v řadě případů nedodržují. Stát vkládá do školního stravování asi 8 miliard Kč (na hlavu přispěje každý ročně 800 Kč) a rodiče dětí dalších více než 7 miliard Kč. Jak dlouho se budou nedostatky tolerovat? Chce s tím společnost vůbec pohnout kupředu?
Celý článek 12. prosinec 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Odborná způsobilost POR - témata pro doplňující školení
Po dohodě Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ) a odborníků ze Státního zdravotního ústavu a na základě podnětu z KHS byla stanovena témata pro doplňující školení k prodloužení odborné způsobilosti (OZ) pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin (POR), část týkající se ochrany zdraví lidí, na roky další roky 2020-2021 . Jsou podobná tématům na roky 2018-2019 (viz níže).
Celý článek 7. prosinec 2019 | MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.
Případy horečky Lassa v Nizozemí importované ze Sierra Leone (Cases of Lassa fever in the Netherlands ex Sierra Leone).
20., resp. 24. 11. 2019 byly v Nizozemí potvrzeny dva importované případy onemocnění horečkou Lassa ze Sierra Leone. V obou případech se jednalo o nizozemské zdravotníky pracující ve venkovské nemocnici v Sierra Leone. Oba se pravděpodobně nakazili během chirurgického výkonu, který prováděli společně u dvou místních pacientů 4. 11. 2019. U obou zdravotníků se projevily první příznaky onemocnění 11. 11. 2019, oba byli evakuováni do Nizozemí, jeden z nich zemřel.
Celý článek 3. prosinec 2019 | MUDr. Zdenka Manďáková, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Tisková konference ke Světovému dni boje proti AIDS
Dne 29. listopadu 2019 proběhla za účasti ředitele Státního zdravotního ústavu, zástupce Ministerstva zdravotnictví a dalších významných hostů ve Státním zdravotním ústavu tisková konference ke Světovému dni boje proti AIDS.
Celý článek 29. listopad 2019 | Mgr. Marta Marešová
Den otevřených dveří ve Státním zdravotním ústavu
Dne 23.11.2019 proběhl historicky první Den otevřených dveří ve Státním zdravotním ústavu, unikátní instituci, která vznikla před 95 lety za podpory Alice Masarykové.
Celý článek 29. listopad 2019 | MUDr. Barbora Macková
Sexuální přenos horečky dengue ve Španělsku
Na konci září byly ve Španělsku potvrzeny dva případy onemocnění dengue u dvou mužů žijících v Madridu.
Celý článek 26. listopad 2019 | MUDr. Zdenka Manďáková, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Žlutá zimnice ve Venezuele
Dne 13. listopadu 2019 byl potvrzen případ onemocnění žlutou zimnicí ve Venezuele, ve státě Bolívar.
Celý článek 26. listopad 2019 | MUDr. Zdenka Manďáková, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Italský den kuchyně v českých školních jídelnách 2019 – sůl v pokrmech hodnotíme stříbrnou medailí
Tradiční setkání zájemců o atraktivnější a kvalitní školní stravování v českých školních jídelnách zorganizovala Asociace školních jídelen ČR ve spolupráci s Ambasádou Italské republiky v Praze. Akce v „Makro akademii“ se zúčastnily desítky zájemců, vyzkoušeli si přípravu typických italských pokrmů, vyslechli odborné přednášky a komentáře, diskutovali o různých aspektech stravování dětí, ale i o nám historicky blízké zemi. Společensky akce vyzněla jistě pozitivně. My jsme se ale také nově zaměřili i na obsah soli v připravených pokrmech pro děti.
Celý článek 23. listopad 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
One Health EJP - výroční vědecké setkání 2020
Státní zdravotní ústav společně s Výzkumným ústavem veterinárního lékařství je spoluorganizátorem Výroční vědecké konference One Health European Joint Programme 2020. Konference se uskuteční 27. - 29. 5. 2020 v Praze. Bližší informace budou následovat.
Celý článek 22. listopad 2019 | MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Evropský testovací týden na HIV a žloutenky
Ve dnech 22. - 29. listopadu 2019 bude probíhat v České republice Evropský testovací týden na HIV a žloutenky. Akce je určena široké veřejnosti.
Celý článek 21. listopad 2019 | MUDr. Anna Kubátová
XXV. JEDNODENNÍ KONFERENCE "PROBLÉMY TOXOPLASMÓZY"
Konference se koná ve velké posluchárně (budova 11, 2. patro, č. dv. 104/105) Státního zdravotního ústavu, ve středu 27. listopadu 2019 od 9.30 do cca. 15.00 hodin.
Celý článek 20. listopad 2019 | RNDr. Petr Kodym, CSc.
Státní zdravotní ústav pořádá Den otevřených dveří
Zveme vás na Den otevřených dveří Státního zdravotního ústavu, který se bude konat 23. 11. 2019 od 10.00 - 15.00 hod. Poslední vstup je 30 minut před ukončením akce. Vstup z ulice Šrobárova 49/48, Praha 10. V areálu není možné parkování.
Celý článek 20. listopad 2019 | MUDr. Marie Nejedlá
Tisková zpráva k Evropskému antibiotickému dni pro rok 2019
Centrální koordinační skupina Národního antibiotického programu (CKS NAP) ve spolupráci s Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně, z.s. (ČLS JEP), Státním zdravotním ústavem (SZÚ), Kanceláří Světové zdravotnické organizace v ČR (WHO), Českou lékárnickou komorou (ČLnK) a dále ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a jeho rezortními organizacemi upozorňuje u příležitosti Evropského antibiotického dne, který připadá na 18. listopadu, na rostoucí nebezpečí výskytu bakterií odolných vůči většině antibiotik.
Celý článek 19. listopad 2019 | Mgr. Šárka Nováková