Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
LIDL a KAUFLAND slíbil snížení obsahu soli a cukru ve svých privátních značkách potravin
Podle informací z médií přislíbily velké řetězce LIDL a KAUFLAND snížit obsah soli a cukru ve svých privátních značkách potravin.Ty tvoří 83% sortimentu.Vzhledem k velkému podílu na trhu v ČR je hmatatelný krok v reformulaci potravin a příspěvek k nápravě "dietárních prohřešků" populace. Ještě loni LIDL prodával privátní jogurty s 12,8 g cukru, letos mají 11 g (to by splňovalo i limit pro prodej ve školách podle "pamlskové vyhlášky", pokud by se jednalo o celkové cukry, ale informace médií je nejasná - jde o přidané nebo celkové cukry?) a příští rok údajně jen 10 g cukru..
Celý článek 15. květen 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Informace pro spotřebitele a podnikatelské subjekty dovážející na trh EU předměty z plastů vyrobené za použití bambusu, kukuřičného škrobu nebo podobných složek
Šetření prováděná členskými státy ukázala, že v posledních letech na trhu narůstá počet materiálů a předmětů přicházejících do styku s potravinami, které jsou vyrobeny z plastů a do nichž se přidává bambus nebo jiné „přírodní“ látky.
Celý článek 14. květen 2019 | Ing. Jitka Sosnovcová
Aktualizované odborné stanovisko ke kampani "Dost bylo plastů"
Aktualizované odborné stanovisko ke kampani "Dost bylo plastů". Účelem této kampaně je snižování spotřeby plastů a dalších polymerních materiálů také v oblasti výrobků určených pro styk s potravinami a pokrmy
Celý článek 13. květen 2019 | Ing. Jitka Sosnovcová
V obsahu soli se školní obědy neliší od fast foodů
O tom, že je náš přívod soli dietou nejméně 2x vyšší, než je maximálně doporučováno (5-6 g na osobu a den), se už napsalo hodně. Ale možná nevíte, že školní obědy mají většinou tolik soli, že je statisticky nelze odlišit od pokrmů rychlého občerstvení, včetně burgerů, hranolků, stripsů, aj. Prokázala to studie CZVP. Ta studovala jak pokrmy ze známých "fast foodů", tak i nejlepších školních jídelen, které mají dodržovat nutriční doporučení. Kdo to konečně v praxi posune kupředu? Asi nikdo. Ale dobré to vědět.
Celý článek 13. květen 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Prosba o vyplnění dotazníku „DIAGNOSTIKA STŘEVNĚ- PATOGENNÍCH E. COLI“
Celý článek 13. květen 2019 | Ing. Monika Marejková, PhD.
Světový a 14. Evropský týden očkování, 24.-30. dubna 2019
14. Evropský týden očkování 2019, European Immunization Week 2019 (EIW), je tradiční součástí Světového týdne očkování 2019, World Immunization Week 2019. Koná se každoročně v dubnu pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO) s cílem zvýšit obecné povědomí o významu očkování pro zdraví a životní pohodu celé populace.
Celý článek 24. duben 2019 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Fakta a mýty v očkování - spalničky
Všeobecně rozšířeným omylem je, že spalničky jsou zcela neškodné onemocnění. Dále se někteří lidé dokonce domnívají, že stávající zdravotnický systém v rozvinutých zemích má k dispozici dostatek prostředků na to, aby mohl poskytnout dobrou péči v případě, že někdo spalničkami onemocní. Tato mylná představa má pravděpodobně svůj původ v úspěšnosti očkování proti spalničkám, protože mnozí lidé se nikdy nesetkali s nikým, kdo onemocněl spalničkami, a nevědí, jak závažný průběh může toto onemocnění mít.
Celý článek 15. duben 2019 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Algoritmus laboratorních vyšetření při podezření na infekci virem západonilské horečky
Článek uveřejněný na stránkách www.infekce.cz, k 8.3.2019
Celý článek 8. duben 2019 | F. Stejskal, H. Zelená, H. Orlíková, F. Rettich
Infekce virem západonilské horečky
Přehled aktuálních informací a algoritmus diagnostiky infekce virem západonilské horečky, 6. 3. 2019.
Celý článek 8. duben 2019 | F. Stejskal, H. Zelená, H. Orlíková, F. Rettich
Návštěva ministra zdravotnictví ve Státním zdravotním ústavu
Ministr zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch navštívil dne 28. 3. 2019 Státní zdravotní ústav.
Celý článek 3. duben 2019 | MUDr. Barbora Macková
Obsah cukrů v jogurtech na trhu v ČR je překvapení
Otestovali jsme analyticky obsah celkových cukrů v jogurtech. Nová "pamlsková vyhláška" (č. 160/2018 Sb.) totiž limit upravila na max. 11 g celkových cukrů na 100 g nebo 100 ml. Někteří výrobci nebyli spokojeni. Deklarují i vyšší hodnoty. A jak testování dopadlo? Můžeme většinu výrobců docela pochválit. Přes 75 % testovaných jogurtů se hodí pro děti ve školách. A na chuti se to nejspíš nijak neprojevilo. Za rok se tak u dětí ve věku 4-17 roků v ČR sníží přívod jednoduchých cukrů o více než 800 tun!
Celý článek 21. březen 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Projekt H2020 SUSFANS - jak udržet systém produkce potravin a výživy - i v ČR
Národní workshop projektu: „Pathways towards a sustainable and food & nutrition secure Europe“ ( konsorcium SUSFANS, Horizont 2020, EU, Grant 633692), proběhl 28. února 2019, ve velké posluchárně SZÚ. V otevřené atmosféře se diskutovalo o výhledech, modelech a prognóze udržitelnosti produkce potravin a výživy, včetně možností plnit nutriční doporučení. Prezentace (v EN) jsou nyní dostupné na webu SZÚ.
Celý článek 21. březen 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.