Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
Riziko související se šířením nových variant viru SARS-CoV-2 týkající se EU/EEA – 1. aktualizace 20. ledna 2021. Rychlé hodnocení rizik, ECDC
V aktualizaci jsou prezentovány nejnovější dostupné informace o nedávném objevu tří nových variant viru SARS-CoV-2. Zpráva NRL: Doporučené mlultiplex PCR soupravy pro detekci mutaci charakterizující emergentní varianty SARS-CoV-2.
Celý článek 27. leden 2021 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Střevní mikrobiota ovlivňuje zdraví srdce i cholesterolu v krvi některých lidí
Zdá se, že rostlinná strava, která je dobrá pro prevenci srdečních chorob, podporuje rozmanitější a zdravější střevní mikrobiom. Tato oblast výzkumu je vzrušující oblastí a možná i budoucí „léčby mikrobiomu“.
Celý článek 25. leden 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Očkovací centrum Státního zdravotního ústavu (SZÚ)
Celý článek 20. leden 2021 | Ing. Klára Doláková, MBA
Objevte zmrazenou zeleninu a ovoce - přínos pro zdraví je zaručen
Čerstvá zelenina a ovoce jsou obvykle nutričně nejvíce hodnotné. Ale mražené produkty mohou být také skvělou alternativou. Mražené ovoce a zelenina mají podobný obsah vitaminů a dalších důležitých živin jako čerstvé výrobky. Vyzkoušejte každý týden kombinaci čerstvého a mraženého, abyste dosáhli rovnováhy mezi cenou, pohodlím a zdravím.
Celý článek 20. leden 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
První detekce "Britské varianty" 20I/501Y.V1
Prezentace z tiskové konference konané dne 19. 1. 2021 ve Státním zdravotním ústavu.
Celý článek 20. leden 2021 | RNDr. Helena Jiřincová
Laboratoře SZÚ zaznamenaly podezření na výskyt britské varianty koronaviru.
Národní referenční laboratoř (NRL) pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění zaznamenala na základě analýzy výsledků PCR vyšetření podezření na možný výskyt varianty VUI 202012/01 (20B.YV1) na území ČR.
Celý článek 16. leden 2021 |
V ČR bylo doposud potvrzeno přes padesát opakovaných infekcí onemocněním covid-19
Onemocnění covid-19 je známé již rok, s narůstajícím počtem případů a trváním pandemie se také zvyšuje počet zpráv a odborných článků o výskytu opakovaných infekcí virem SARS-CoV-2. Z analýzy dat vyplývá, že tzv. reinfekci již v ČR prodělalo celkem 56 osob, u dalších 36 případů nyní probíhá validace dat.
Celý článek 15. leden 2021 | Tisková zpráva
Vzácný zánětlivý multisystémový syndrom dětí (PIMS – paediatric inflammatory multisystem syndrom)
Možná souvislost s onemocněním covid-19?
Celý článek 14. leden 2021 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Ředitel Státního zdravotního ústavu MUDr. Pavel Březovský, MBA podal dne 14.1.2021 rezignaci
Celý článek 14. leden 2021 | Tisková zpráva
Reakce na článek redakce Seznam Zprávy uveřejněný dne 13.1.2021 v 15:32 hodin
Celý článek 13. leden 2021 | Ing. Klára Doláková, MBA
Národní monitoring dietární expozice v ČR - TDS
Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva České republiky ve vztahu k životnímu prostředí již 27 roků popisuje expozici populaci obyvatel ve vztahu k obvyklé spotřebě potravin. Specifické výsledky jsou popsány v kapitole "Dietární expozice, Zpráva projektu IV, SZÚ, 2019". Zpráva shrnuje tisíce analýz a interpretuje možná zdravotní rizika.
Celý článek 6. leden 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Účinnost a bezpečnost vakcíny mRNA-1273 SARS-CoV-2 vyvinuté společně biotechnologickou společností Moderna a National Institute of Allergy and Infectious Diseases
Souhrn článku „Efficacy and Safety of the mRNA-1273 SARS-CoV-2 Vaccine“, New England Journal of Medicine (NEJM), 30.12.2020
Celý článek 4. leden 2021 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Zprávy o výskytu a šíření HIV/AIDS za rok 2020
Měsíční výkazy o výskytu HIV/AIDS v České republice a tiskové zprávy Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS.
Celý článek 4. leden 2021 | Mgr. Marta Marešová
Střevní mikroorganizmy pozitivně ovlivňují duševní pohodu pomocí omega-3 mastných kyselin
Více než 264 milionů lidí všech věkových skupin po celém světě trpí depresemi a špatnou náladou. Ukazuje se, že nerovnováha ve střevní bakteriální komunitě (mikrobiom) může negativně ovlivnit hladinu metabolitů, tzv. endokanabinoidů (eCB), což vede k depresivnímu chování. eCB vznikají v organizmu z omega-3, ale i omega-6 mastných kyselin. Vážou se na receptory membrán buněk ( CB1 a CB2 ) v celém těle a ovlivňují základní procesy v organizmu. Zjištění ukazuje, že zdravá střevní mikroflóra přispívá k normální funkci mozku a pozitivní regulaci duševní pohody (wellness).
Celý článek 30. prosinec 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.