Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
Osobní ochranné pracovní prostředky pro práci s POR
Přehled osobních ochranných pracovních prostředků (OOPP) doporučených pro práci s přípravky na ochranu rostlin (POR) - aktualizovaná verze z prosince 2018.
Celý článek 7. leden 2018 | MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.
„Australská chřipka“ – informace z NRL pro chřipku
Vzhledem k aktuálnímu zájmu médií poskytujeme následující komentář k tématu "australské chřipky".
Celý článek 5. leden 2018 | MUDr. Martina Havlíčková, CSc.
Epidemie nákaz bakterií Salmonella Enteritidis spojená s polskými vejci
Odkaz na stránky Informačního centra bezpečnosti potravin a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, kde lze nalézt zprávu o epidemii nákaz bakterií Salmonella.
Celý článek 5. leden 2018 | CEM, SZÚ
Měření trichloraminu ve vnitřním ovzduší haly krytého bazénu
Stanovisko Národního referenčního centra pro pitnou vodu ke sledování obsahu trichloraminu ve vnitřním ovzduší haly krytého bazénu a jeho přilehlých prostor.
Celý článek 3. leden 2018 | MUDr. František Kožíšek, Ing. Filip Kotal, Ph.D
Varování spotřebitelům: distribuce kojenecké výživy s podezřením na kontaminaci salmonelou potvrzena v ČR
Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce ze dne 23. 12. 2017, která potvrdila distribuci několika šarží kojeneckých mléčných výživ, u kterých existuje podezření na kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella.
Celý článek 3. leden 2018 | CEM, SZÚ
Nové Krajské regionální centrum sdílení dobré praxe v oblasti školního stravování
Celý článek 3. leden 2018 | Ing.Linda Frohlichova
Stanovisko ředitelky k článku ve Zdravotnickém deníku uveřejněném dne 8. 12. 2017
Celý článek 21. prosinec 2017 | Ing. Jitka Sosnovcová
Víte, že i mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem vitaminu D?
CZVP-SZÚ uveřejnilo již několik aktualit týkajících se zdrojů vitaminu D v potravinách. Doposud šlo o články k rybám, vejcím, houbám, fortifikovaným potravinám a chystají se další. A protože je doba pečení vánočního cukroví, ve kterém nesmí chybět poctivé máslo, tak bychom dnešní článek věnovali nejen jemu, ale i mléku, z kterého se vyrábí, a dalším mléčným výrobkům. Ty jsou veřejnosti známé spíše v souvislosti s obsahem vápníku. Věděli jste ale, že mohou být i zdrojem vitaminu D a přispívat tak k jeho celkovému dennímu přívodu v dietě? Např. u dětí ve věku 4-10 let mohou mléčné zdroje tvořit až 1/5 celkového množství vitaminu D přijímaného ze stravy. Nepokrývá to bohužel jejich denní potřebu. Velmi cenný je právě současný obsah vápníku. Chcete-li se dovědět více, přečtěte si text níže.
Celý článek 21. prosinec 2017 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Hodnocení rizik sezonní chřipky v EU v sezoně 2017-2018
Text s využitím materiálu ECDC ( www.ecdc.europa.eu ), 20.12.2017
Celý článek 21. prosinec 2017 | MUDr. Jan Kynčl, PhD., MUDr. Martina Havlíčková, CSc.
Očekávané výsledky EHK 998 – Průkaz DNA HSV a VZV
Celý článek 20. prosinec 2017 | MUDr. Klára Labská
Prohlášení docentky MUDr. Lidmily Hamplové, PhD. k článku „SZÚ selhává na poli prevence - nevyvrací nesmysly o očkování, kterým lidé věří a riskují pak zdraví své i ostatních“
Celý článek 13. prosinec 2017 |
Kebab s fosfáty zachráněn v EP - ale to nic nemění na škodlivosti nadbytku fosforu
Dnes EP hlasoval o osudu použití fosfátů v potravinách typu Doner kebab (rožněná masa). K omezení množství fosfátů ("éčka") bylo potřeba většina hlasů, tedy 376. Pro omezení scházely 3 hlasy. Z odborného hlediska jde o podivné řešení. Jde totiž o to, kolik obsahují jiné potraviny. Problém se asi bude dále řešit a lze očekávat úpravy legislativy, i když zájmové strany budou spolu tvrdě bojovat. Jedna věc je ale celkem jasná. V dietě je příliš mnoho fosforu a ten je asociován s řadou zdravotních problémů. Spotřebiteli to možná bude jedno, ale jen do doby, kdy bude řešit své zdravotní problémy. To je ale pozdě, není-liž pravda. Pokud Vás zajímá přívod fosforu pro jednotlivé populační skupiny v ČR a hlavní zdroje v potravinách, přečtěte si náš předchozí příspěvek.
Celý článek 13. prosinec 2017 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Příliš fosforu v potravinách může poškozovat zdraví u třetiny dospělých osob
Na počátku prosince 2017 by měl Evropský parlament rozhodovat o osudu použití fosfátů a polyfosfátů (přídatné látky E338-452) v některých potravinách. Rozhodnutí předcházela diskuse o obsahu fosfátů v kebabu (původ v Turecku), který se ve velkém konzumuje v Německu, ale i jiných zemích EU (obdoba gyros, řeckého původu). Fosfáty se přidávají ke zvýšení šťavnatosti, protože ve výrobku vážou více vody. Jenomže fosfáty se používají i v řadě dalších potravinářských výrobků, včetně masných výrobků, sýrů, nápojů, atd. Nelze se proto divit, že přívod fosforu z diety vzrostl a není v dobrém poměru k přívodu vápníku (přirozeně by měl být asi 1:1). Vědci poukázali na fakt, že zvýšený obsah fosforu v krevním séru je silným ukazatelem úmrtnosti u osob s chronickým onemocněním ledvin. Nedávno byl v USA vysoký přívod fosforu spojen s vyšším výskytem kardiovaskulárních onemocnění (CVD) v běžné populaci, ale i s dalším poškozením zdraví. Pokusme se proto srovnat dostupná data. I v ČR dlouhodobě celkem tiše našlapujeme kolem faktu, že přívod fosforu je příliš vysoký. Zatím bez jasné zdravotní interpretace.
Celý článek 12. prosinec 2017 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Očekávané výsledky EHK-995 - Sérologie viru hepatitidy A - markery
Celý článek 4. prosinec 2017 | Mgr. Pavel Fritz
Očekávané výsledky EHK-994 - Sérologie viru hepatitidy B - markery
Celý článek 4. prosinec 2017 | Mgr. Pavel Fritz