Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
Invazivní meningokokové onemocnění v České republice v roce 2019. Invasive meningococcal disease in the Czech Republic in 2019.
V programu surveillance byl v roce 2019 zjištěn v České republice mírný pokles počtu invazivních meningokokových onemocnění oproti předchozímu roku: celkem 49 případů oproti 56 v roce 2018. Z 49 onemocnění 3 skončila úmrtím – celková smrtnost v roce 2019 mírně stoupla ve srovnání s předchozím rokem na 6,1 % z 5,3 %. Úmrtí byla způsobena séroskupinami B a C – byla tedy preventabilní očkováním
Celý článek 26. duben 2020 | Pavla Křížová, Martin Musílek, Zuzana Okonji, Michal Honskus, Jana Kozáková, Helena Šebestová
COVID-19 a bezpečnost potravin: Pokyny FAO/WHO pro kompetentní orgány odpovědné za vnitrostátní kontrolu systémů bezpečnosti potravin
Skvělá a obětavá práce pracovníků v potravinářství a při prodeji potravin zasluhuje ocenění. Zejména prodavači potravin, kterých je snad v ČR skoro 40000 stáli a stojí stále v první linii styku se stovkami lidí denně. Bude zajímavé, jestli se někdy dozvíme, kolik z nich se v práci nakazilo. Ale nemůžeme zapomínat ani na organizace systému kontroly bezpečnosti potravin. Pro vnitřní a mezinárodní obchod potravinami je zásadní důvěryhodnost. Jistě adaptují svou činnost. I CZVP SZÚ, které není kontrolní orgán, nijak nepřerušilo svou činnost vzorkování potravin, aby zdravotně hodnotilo dietární expozici obyvatelstva v ČR (MZSO, TDS). Uvidíme, zda se hodnoty expozic nějak změní. Zveřejňujeme nová doporučení FAO/WHO, která mohou kontrole pomoci s adaptací na současnou dobu.
Celý článek 24. duben 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Prevence legionelové infekce - upozornění pro provozovatele hotelů a obdobných ubytovacích objektů
Upozornění pro provozovatele hotelů a obdobných ubytovacích objektů, které musely v důsledku koronavirové pandemie omezit svou činnost - prevence legionelové infekce
Celý článek 23. duben 2020 | MUDr. František Kožíšek, CSc., Národní referenční centrum pro pitmou vodu
Evropský informační portál o očkování (EVIP)
V úterý 21. dubna 2020 v souvislosti s aktuálně probíhajícím Evropským týdnem očkování byl spuštěn Evropský informační portál o očkování (EVIP).
Celý článek 21. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Pravidelná fyzická aktivita a výživa má i v éře COVID-19 zásadní zdravotní význam
Žijeme v podivné době „COVIDu-19“. Pomalu si uvědomujeme (alespoň někteří z nás), že se v životě něco mění. Je to ale současně velká příležitost zamyslet se nad vlastním životem. I když jsme vystaveni novým informacím, se kterými ještě neumíme vždy racionálně pracovat, je dobré si připomenout „stálé pravdy životního stylu“. Ty se ošidit nedají a nemění se. Je vhodná doba se svým tělem začít pracovat. S velkou pravděpodobností se nám pozitivně odmění.
Celý článek 21. duben 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Mobilní aplikace Koronavirus COVID-19
Pokud chcete mít o COVID-19 aktuální informace z důvěryhodných zdrojů neustále u sebe, můžete si do svých mobilních zařízení nainstalovat novou aplikaci Koronavirus COVID-19.
Celý článek 20. duben 2020 | Ministerstvo vnitra
Světový a 15. Evropský týden očkování WHO, 20. - 26. dubna 2020
Evropský týden očkování 2020, European Immunization Week 2020 (EIW), je tradiční součástí Světového týdne očkování 2020, World Immunization Week 2020. Koná se každoročně v dubnu pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO) s cílem zvýšit obecné povědomí o významu očkování pro zachování dobrého zdraví a životní pohody celé populace.
Celý článek 20. duben 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Prevence nákazy COVID – 19 u pracovníků provozů kanalizací a čistíren odpadních vod.
Stanovisko Národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů
Celý článek 17. duben 2020 | Národní referenční centrum pro hygienu u půdy a odpadů
Program EU pro odběry a transfuze rekonvalescentní plazmy od dárců po prodělaném onemocnění COVID-19
Dokument Evropské komise. Pokyny pro odběry, testování, zpracování, skladování, distribuci a monitorované použití rekonvalescentní plasmy.
Celý článek 16. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Doporučení Ministerstva vnitra pro zdravotnické pracovníky v první linii
Pracovníci v první linii jsou pod nejvyšší zátěží, proto mají nárok na podporu! Doporučení psychologů jak podpořit týmy, jak máme mluvit se svými dětmi, jak si můžeme pomoci sami, jak nám mohou pomoci druzí. Kontakty na bezplatnou supervizi, debriefing a jinou podporu.
Celý článek 14. duben 2020 | Ministerstvo vnitra
Pravidla pro větrání a používání vzduchotechniky v prostorách restaurací k prevenci nákazy COVID-19
Doporučení SZÚ.
Celý článek 14. duben 2020 | MUDr. Kazmarová, RNDr. Kotlík, Centrum zdraví a životního prostředí
Doporučení KS COVID MZ k provádění očkování v průběhu pandemie onemocnění COVID-19
Doporučení klinické skupiny COVID Ministerstva zdravotnictví. 10.04.2020
Celý článek 13. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Nová mezinárodní doporučení k bezpečnosti potravin ke koronavirům - u nás už aplikována
Postupně se na internetu objevuje řada nových doporučení k bezpečnosti potravin ve vztahu ke koronavirům způsobujících respirační onemocnění COVID-19. Jsou určena pro širší veřejnost. Z pohledu doporučení, která byla u nás formulována před několika týdny, nepřinášejí zásadní novinky. Pro veřejnost ale mohou být zajímavé. Uvádíme je v původním znění (EN). Dokument Evropské komise je cenný, protože na závěr uvádí seznam oficiálních adres COVID-19 v různých zemích EU.
Celý článek 13. duben 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Odborné stanovisko Společnosti pro lékařskou mikrobiologii vypracované ve spolupráci s Národní referenční laboratoří SZÚ pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění
Principy přímého průkazu SARS-CoV-2 metodou RT-PCR
Celý článek 11. duben 2020 | SLM+NRL