Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
První identifikovaný případ onemocnění ptačí chřipkou A (H5N8) u člověka
Zpráva ECDC z 24.2.2021
Celý článek 25. únor 2021 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
Jednou z činností, které jsou úzce spojeny s odbornou a výzkumnou činností NRC pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně je vyhledávání „nových“ expozičních zdrojů mykotoxinů v potravinách. Jedním z takových expozičních zdrojů mohou být doplňky stravy ze semen ostropestřce mariánského ( Silybum marianum ).
Celý článek 24. únor 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Počet případů reinfekcí covid-19 v ČR mírně vzrostl
Z průběžné analýzy dat vyplývá, že máme v ČR nyní s jistotou evidováno celkem 158 potvrzených opakovaných symptomatických onemocnění covid-19. To je zhruba o stovku více než před měsícem. Více případů reinfekcí je u žen.
Celý článek 19. únor 2021 | Tisková zpráva
SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
RAPID RISK ASSESSMENT (RRA), Rychlé hodnocení rizik, ECDC, 15. února 2021.
Celý článek 18. únor 2021 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Upozornění SZÚ - nepovolená rostlinná vlákna do polymeních materiálů pro styk s potravinami
Upozornění Státního zdravotního ústavu o nelegálnosti uvádění na trh plastových výrobků obsahujících bambus a jiná nepovolená rostlinná vlákna. Tyto výrobky nesplňují požadavky evropských předpisů stanovujících požadavky pro materiály a předměty určené pro styk s potravinami.
Celý článek 17. únor 2021 | Ing Jitka Sosnovcová
Sůl v masných výrobcích - Technická zpráva publikována v AHEM 1-2021
Chcete vědět kolik soli obsahují masné výrobky v ČR, které jsou tak oblíbené? Nezapomeňte, že konzumujeme obvykle 2-3x více, než je zdrávo. Podívejte se na technickou zprávu, kde je spousta výsledků a pěkná úvodní infografika.
Celý článek 11. únor 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
SARS-COV-2: incidence 20I/501Y.V1 na Trutnovsku – Náchodsku a v Praze v 1.KT 2021
Mimořádná zpráva NRL.
Celý článek 10. únor 2021 | Helena Jiřincová, NRL pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění, Jan Pačes, Oddělením genomiky a bioinformatiky, Ústav molekulární genetiky AV ČR
Do března 2021 se EFSA vyjádří ke zdravotnímu označování na přední straně obalu potravin
Podle akčního plánu pro strategii EU „Farm to Fork“ má Evropská komise v úmyslu předložit do konce roku 2022 návrh harmonizovaného povinného nutričního značení na přední straně obalu potravin a stanovení nutričních profilů s cílem omezit propagaci potravin s vysokým obsahem například soli, cukrů a/nebo tuku. Ve hře jsou různé systémy označování, např. Nutri-Score, "Baterkový systém" a řada systémů v dalších zemích. O systému značení Nutri-Score jsme už dříve psali.
Celý článek 6. únor 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Odborné ohlédnutí za rokem 2020: Aflatoxiny 60 let od jejich objevu
V loňském roce si odborná veřejnost připomněla 60. výročí objevu aflatoxinů. Toto výročí je úzce spojeno s odbornou a výzkumnou činností NRC pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně.
Celý článek 1. únor 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Tisková zpráva NRL pro HIV-AIDS - Trendy vývoje a výskyt HIV-AIDS v ČR v roce 2020
V roce 2020 bylo v ČR zachyceno 251 nových případů infekce HIV, což je zhruba na úrovni roku 2017. Česká republika tak zůstává zemí s relativně nízkou úrovní infekce HIV/AIDS v rámci světa i Evropy.
Celý článek 1. únor 2021 | Mgr. Marta Marešová
Životní styl a prevence pro zdraví
Zánět je důležitou součástí obranného systému našeho těla v boji proti infekcím. Umožňuje přežití obranou proti nepřátelským mikrobům a zraněním. Tuto stránku zánětu asi chápe každý. Jde obvykle o akutní stavy. Ale je tu ještě jedna, daleko zákeřnější a svým způsobem nebezpečnější stránka zánětů. Často je bohužel podceňujeme. Je na čase si to plně uvědomovat.
Celý článek 29. leden 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Spánek a zdraví
Kvalitní a přiměřeně dlouhý spánek je jedním ze základních předpokladů dobrého zdraví. Každý z vás jistě slyšel o spánkové hygieně − abychom se ráno probouzeli svěží a odpočatí. Věděli jste ale, že dlouhodobý ne-spánek přináší kromě únavy a nedostatku energie i riziko rozvoje chronického zánětu? Ten hraje roli při vzniku kardiovaskulárních onemocnění, obezity, diabetu a jiných onemocnění. Problematikou zánětů se dlouhodobě zabýváme v souvislosti s dietou a omega-3 mastnými kyselinami , ostatní faktory životního stylu jsme zmínili v aktualitách Záněty a životní styl a Zdravá 5ětka – prevence chronických zánětů v těle . Rozhodli jsme se proto dnes blíže podívat právě na spánek.
Celý článek 29. leden 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Konzumace omega-3 mastných kyselin z ryb by mohla bránit astmatu
Výzkum naznačuje, že vyšší dietární příjem omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem v dětství může snížit riziko vzniku astmatu, ale pouze u dětí nesoucích společnou genovou variantu. V ČR trpí astmatem asi 6 – 10 % dětí (až 1 z 10). Výsledek se ale ještě musí znovu potvrdit.
Celý článek 29. leden 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Revize informací EU pro označování potravin poskytované spotřebitelům
Návrh na revizi pravidel EU o informacích poskytovaných spotřebitelům je součástí strategie EU „od farmy na vidličku“. Jeho cílem je zajistit lepší informace o označování, aby pomohly spotřebitelům při výběru „zdravějších a udržitelnějších“ potravin a při plýtvání potravinami. Navrhuje se: (1) zavést povinné standardizované nutriční označování na přední straně balení potravin, (2) rozšířit povinné informace o původu nebo původu u některých produktů, (3) revidovat pravidla pro označování dat (data „spotřebujte do“ a „minimálně do“). Každý občan EU má nyní právo se k tématu vyjádřit. Bohužel je možnost názor vyjádřit jen do 3.2.21, v EN (lze lehce přeložit v Googlu).
Celý článek 29. leden 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Oznamování nebezpečných směsí v souladu s přílohou VIII nařízení CLP
Čl. 45 nařízení (ES) č. 1272/2008 (nařízení CLP) ukládá povinnost členským státům EU určit subjekty pověřené přijímáním informací týkajících se reakce na ohrožení zdraví. Určeným subjektům mají být poskytovány informace o chemickém složení směsí uváděných v jednotlivých členských státech na trh, klasifikovaných jako nebezpečné s fyzikálně-chemickou nebezpečností nebo nebezpečností pro lidské zdraví (dále jen nebezpečné směsi). Materiál MZ ČR k této problematice byl aktualizován.
Celý článek 28. leden 2021 | MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.