Aktuality

Petr Pumann pro TV Nova: Kvalita koupacích vod se bude postupně zhoršovat

18. července 2023 | Autor: TV Nova

Přetrvávající teplé počasí stále láká k vodě. Je a bude její kvalita na většině míst nadále dobrá? Lze pouhým okem posoudit kvalitu vody a dá se bezpečně vykoupat i ve vodě, která není úplně čirá? Jak potížím po koupání předcházet? O tom hovořil ve Snídani s Novou Mgr. Petr Pumann z oddělení hygieny vody Centra zdraví a životního prostředí SZÚ.

 

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/513569-v-prirodnich-koupalistich-mohou-bujet-sinice-odbornik-radi-na-co-davat-pozor

Interaktivní mapa sledující kvalitu vody v koupalištích je zde.

 

Přepis rozhovoru:

Moderátor

Teď se jdeme podívat na kvalitu vody. Tomu jste se rozhodně věnovali, ať už vědomky, nebo nevědomky o víkendu, protože v sobotu padaly teplotní rekordy, no a jak to s tou kvalitou vody je, tak to nám řekne Mgr. Petr Pumann ze Státního zdravotního ústavu oddělení hygieny vody. Krásné ráno.

Mgr. Petr PUMANN, DZÚ

Krásné ráno.

Moderátor

Dobré ráno. Tak jak na tom jsme v České republice, když se chceme jít vykoupat někam do přírodního jezera.

Mgr. Petr PUMANN, DZÚ

Tak zatím docela dobře. Já myslím, když se podíváme na ten portál koupacivody.cz, kde máme teda ty oficiální koupací vody, které se sledují, tak tam těch opravdu špatných, řekněme, my máme jako pětistupňovou stupnici na to, když čtyřky, pětky jako ve škole, tak těch je, těch je zhruba 10 dohromady a těch sledovaných koupacích vod máme okolo 250, takže je to zatím docela dobré.

Moderátor

A do jaké stupnice vlastně do té vody můžeme? Když je tam třeba dvojka, trojka, tak je to ještě v pořádku nebo už bysme taky neměli.

Mgr. Petr PUMANN, SZÚ

Tak záleží, jak v zásadě můžeme jít do té pětky, když je někdo hodně otrlý, ale úplně to nedoporučujeme, ale třeba u té trojky, ta je definovaná tak, jakože citlivé skupiny, alergici, těhotné ženy a takže už by třeba jí tam chodit neměli, ale zase záleží, ono totiž samozřejmě to hodnocení je kombinace různých faktorů.

Moderátor

Co určuje tu odolnost, pokud můžu teda, nebo pokud může někdo vlézt do pětky a nic se mu nestane a někdo tam vleze a má problémy?

Mr. Petr PUMANN, SZÚ

No, třeba u té pětky, pokud tam třeba jsou sinice, tak to už tam mělo být poměrně hodně, ale to největší riziko ze sinic, pokud jsou teda naprodukované toxiny a je jich tam hodně opravdu ve formě nějakého vodního květu je v tom, že člověk se té vody nedopatřením napije nebo jí třeba hodně, hodně se jí jako nadýchá aerosol, když, když plave a takže samozřejmě, když se tomuhle člověk vyhne, tak to riziko není až tak velké, ale pokud je někdo opravdu citlivý a reaguje třeba, jakoby je alergik a má po kontaktu se sinicemi problémem, tak samozřejmě do takové vody být opravdu neměl.

Moderátor

Mě zaujalo, jak jste řekl, zatím je to dobré, proč to zatím hrozí, že se to bude zhoršovat?

Mgr. Petr PUMANN, SZÚ

No, to je celkem předpokládaná věc, protože tady běží nějaká vegetační sezóna a ta má vcelku očekávaný průběh. Samozřejmě někdy může být horší, někdy lepší, ale, ale dá se očekávat, že. Koncem července a na přelomu července, srpna a srpnu pak lokality s výskytem sinic budou stoupat.

Moderátor

Je to tedy dáno i nějakou teplotou.

Mgr. Petr PUMANN, SZÚ

No, také, i když to, nedá se úplně jako říct univerzálně, že, že čím víc teploty, více nic tam hraje těch faktorů roli.

Moderátor

Mě zajímá jedna věc. Teďko byl tropický víkend, lidé se samozřejmě vyrazili koupat, koupaliště byla přeplněná, tak možná vyhledávali taková ta skrytější místa, tak poznáme vodu, že je nějak špatná, že je kontaminovaná pouhým okem.

Mr. Petr PUMANN, SZÚ

No, taky zase záleží, jak u čeho právě u těch sinic, ano? Tam pokud na hladině plavou nějaké zelené povlaky nebo vidíme jakoby ve vodě vznášet takové drobné zelené částečky ve formě takové jakoby, řekněme, kuličky nebo krupice, anebo, nebo i tak, vypadá to trošku jakoby, jako třeba jehličí z modřín nebo kousky trávy, tak to jsou sinice, a to se dá poznat docela dobře a ta voda ani moc jakoby neláká ke koupání, ale pak, pokud máme třeba problém, že tam ústí nějaká od, řekněme, odpadní voda nebo je tam kontaminace právě zvýšená, třeba lidí okolo, riziko nějakých infekčních onemocnění, tak to už úplně nepoznáme a taky úplně nepoznáme riziko cerkáriové dermatitidy, což je takové zase onemocnění, které, způsobuje  vyrážku u člověka a to zase obvykle jsou vody, které působí na první pohled velmi čistě.

Moderátor

Když to není teda vidět na první pohled, můžeme si udělat sami třeba nějaký test té vody.

Mgr. Petr PUMANN, SZÚ

No, u těch sinic ano, ale tam to většinou vidět je, takže tam může se stát, že ta voda je jenom jako silně zakalená, sinice tam nejsou vidět, takže když si dáme vodu do láhve a chvilku jí necháme v klidu stát. Tak pokud tam jsou sinice vodních květů, tak se nám u hladiny udělá takový jako zelený kroužek a nebo když jich tam hodně, tak jako i zelený povlak, ale, ale co se týče třeba toho mikrobiálního znečištění, tak tam to opravdu nepoznáme. To amatérský test udělat úplně nelze, pokud to teda nejsou extrémní případy, že opravdu tam člověk se koupe někde po nějakou výpustí, no. A u té cerkáriové dermatitidy, tak tam maximálně by člověka mohlo zrazovat od toho, že tam bude třeba velké množství těch plžů, kteří to hostí, čili třeba plovatek bahenních nebo, nebo u chatek.

Moderátor

Nicméně pouhým okem je to tedy velmi těžké poznat. Zrovna u tady toho jste říkal, že ta voda je naopak klidně velice čistá. Ano, dá se tomu poté nějak předcházet, aby se u nás nerozjely ty komplikace? Třeba že se osprchujeme ideálně hned atp. Nebo ne hned, asi potom přejedeme domů, samozřejmě tam nemáme sprchu, hnedka u jezera, ale víte, jak? To myslím.

Mgr. Petr PUMANN, SZÚ

Vím, no, zase záleží, co to výhodné se osprchovat? A u té cerkáriové dermatitidy už je pozdě, tam už se v, v tom jezeře exponujeme, tak už ten parazit do nás pronikne.

Moderátor

No, počkejte, promiňte, ale po tady tom rozhovoru už nikdo nebude chtít do vody.

Mgr. Petr PUMANN, SZÚ

Já se omlouvám, to bych nerad. A samozřejmě je nutno si uvědomit, že to nebezpečí nás nečíhá všude, ale to jsou to jako jednotky případů, to není rozhodně věc, která by byla ošetřená, rozšířená úplně všude a já třeba se koupu rád a na mnoha místech.

Moderátor

Taky. Možná by stálo za to dát třeba nějaké rady a tipy, co tedy dělat, když přejedeme domů a všimneme si, že ta kůže nějak zvláštní, že nějak začervenala, tak kdy si můžeme pomoct sami a kdy už je nutné vyhledat lékaře.

Mgr. Petr PUMANN, SZÚ

Tak záleží tam, když vás to svědí opravdu hodně, tak je dobré to dobré to nahlásit už jenom z hlediska toho, aby se ostatní dozvěděli, že někde je nějaký problém, jo, takže, takže není nutno třeba vyhledat lékaře, pokud to vydržíte, ale pokud přijdete domů se svými pupínky, tak je dobré třeba to nahlásit na krajskou hygienickou stanici nebo máme takový internetový dotazník nemocí z koupání. A když, když to opravdu jako hodně se divé, tak je dobré, dobré třeba vyhledat kožního lékaře.

Moderátor

Co teď vidíme? Co je to za znečištění? Tady to jsou pouhé odpadky nebo už teď by se dalo určovat, že tam je něco, že není vhodné do vody skočit.

Mr. Petr PUMANN? SZÚ

Tohle to je opravdu velmi rozvinutý vodník, květ sinic, takže do toho to opravdu není vhodné skočit.

Moderátor

A tohle je teda sinice zblízka nebo to jsou nějaké řasy nebo.

Mgr. Petr PUMANN? SZÚ

Tak, to jsou taky sinice, to jsou taky sinice, to je jedna specifická, si právě vytváří teprve vločky, které vypadají jako kousky trávy, a to je teda ve skutečnosti velké zhruba 1-2 cm, takováhle vločka.

Moderátr

Ještě máme jednu fotografii.

Mgr. Petr PUMANN

Hezké. A to jsou taky sinice zase.

Moderátor

Jinak a tady už bych to poznal i já. Myslím.

Mgr. Petr PUMANN

Že není dobrý na tu vodu skočit.

Moderátor

Tady jsem, bych neskákal. Můžeme na závěr ještě připomenout jednou ty webovky, kde najdeme tedy přehled míst, kde se můžeme koupat.

Mgr. Petr PUMANN, SZÚ

Tak takový celkový přehled máme na webovkách www.koupacivody.cz. A to je za celou republiku, taková mapa, kde si člověk může jakoby zjistit, jak to vypadá aktuálně nebo i nějakou historii trošku a pak jako detailní informace jsou vždycky na stránkách Krajské hygienické stanice příslušného kraje, takže doporučuji chodit i tam, protože někdy jsou jednak na těch krajských hygienických stanic ty informace aktuální a aktuálnější a jsou vždycky doplněny nějakou informací, proč tam ta kvalita vody je zhoršená.

Moderátor

A je to tak, že když vím o nějakým jezeře nebo koupališti v blízkosti mého bydliště, kde v minulosti sinice byly, že je pravděpodobné, že se tam budou opakovat i v budoucnu.

Mgr. Petr PUMANN, SZÚ

Tak je to tak, je to tak, je to určitě pravděpodobnější, než, není to určitě věc, která, že by nám silnice skákaly jednou tam, jednou tam je to samozřejmě závislé na tom, jaké jsou tam živiny, jako jsou tam podmínky a se opakuje.

Moderátor

Když to jednou ta voda dostane, tak se toho zkrátka nezbaví. Ne úplně ne vlastně může se toho zbavit, ale je větší pravděpodobnost v budoucnu.

Mgr. Petr PUMANN, SZÚ

Tak a samozřejmě možnosti, jak se toho zbavit, jsou, ale nejsou úplně jednoduché. Je to, je to, pokud opravdu se tam dostanou, tak ta šance jako je odstranit nebo ten proces, jak je odstranit, je poměrně složitý a vyžaduje docela soustředěnou akci různých odborníků.

Moderátor

O kvalitě vody v České republice jsme mluvili s panem Mgr. Petrem Pumannem ze Státního zdravotního ústavu, oddělení hygieny vody, děkujeme za váš čas.

Mgr. Petr PUMANN, SZÚ

Děkuji za pozvání.


Interaktivní mapa sledující kvalitu vody v koupalištích je zde.