Aktuality

15. 5. si připomínáme Český den boje proti rakovině

15. května 2024 | Autor: Tisková zpráva

Žluté kytičky s každoročně měnící se barvou stužky jsou symbolem Českého dne boje proti rakovině. V tento den, tedy 15. května, se již po osmadvacáté setkáváme s dobrovolníky nabízejícími květinky k připnutí na šaty jako viditelnou připomínku toho, že rakovina může postihnout kohokoliv z nás, a to často velmi rychle a nečekaně. Proto je důležité věnovat pozornost prevenci a šířit osvětu, co můžeme udělat pro to, abychom riziko onemocnění rakovinou minimalizovali. Barva letošní stužky je tmavě růžová. Více informací o Českém dni boje proti rakovině je k dispozici zde.

Hlavním tématem pro letošní rok je prevence rakoviny prsu.

Rakovina prsu je nejčastějším onkologickým onemocněním žen v České republice. Zhoubný nádor prsu je v ČR ročně diagnostikován u více než 7 000 žen.

Víte jak na samovyšetření prsu?

Samovyšetření prsu provádíme 1. až 3. den po skončení menstruace. Pokud nemenstruujeme, samovyšetření prsu provádíme 1x měsíčně v pravidelném intervalu.

Začíná se pohledem před zrcadlem

  • Ve stoje si prohlédneme celou přední stranu hrudníku, od klíční kosti až pod prsy a od hrudní kosti až pod paže.
  • Všímáme si změny kůže (zarudnutí, nerovnosti), změny barvy, tvaru nebo výtoku z bradavek a nových nerovností kdekoliv v oblasti hrudníku nebo v podpaží.
  • Poté dáme ruce v bok nebo složíme ruce za hlavu a předkloníme se. Prsa si prohlédneme z obou stran.

Pokračujeme pohmatem

  • V poloze vleže na zádech se lehce přetočíme na levý bok, tím se levou rukou dostaneme lépe do pravé podpažní jamky a k vnějšímu kraji prsu.
  • Když máme zkontrolovanou tuto oblast, lehneme si na záda a prohmatáme vnitřní část prsu.
  • Poté se přetočíme na pravý bok a postupujeme stejným způsobem.

Víte jakou technikou?

Třemi prsty (na plocho na kůži, ne konečky prstů) a pomalými krouživými pohyby s mírným tlakem prohmatáme postupně celou oblast hrudníku, včetně podpaží. Sílu tlaku střídáme, dostaneme se tak i do hlubších vrstev. Žádný tlak by ale neměl jít do bolesti.

Není potřeba se bát si prsa samovyšetřovat. Je to důležitá součást prevence, která nám může zachránit nejen prsa, ale i život. Většina nálezů přitom není zhoubných.

Správný postup samovyšetření prsu můžete shlédnout také v našem videu:

 

Důležitou součástí prevence je i mamografické vyšetření

Mamografickým screeningem se daří rakovinu prsu zachytit v časném a dobře léčitelném stádiu. Za posledních 20 let došlo v souvislosti s tímto onemocněním ke snížení úmrtnosti o 31 %. Není ale dobré se spoléhat jen na mamograf, samovyšetření prsu ho vhodně doplňuje.

Kdo a jak často má na vyšetření nárok?

Každá žena od 45 let má 1x za 2 roky nárok na mamografické vyšetření hrazené ze zdravotního pojištění. Přitom na screening chodí pravidelně jen 60 % žen ve věku 45 až 69 let.

 

Více materiálů k tématu naleznete na našich stránkách:

Prevence nádorů

 

 

Zdroje textu:

https://www.rucenaprsa.cz/jak-se-vysetrit, https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/pinktober-ruzovou-proti-rakovine-prsu, https://www.lpr.cz/akce-a-projekty/svetovy-den-proti-rakovine, https://www.cdpr.cz/letosni-sbirka/, https://www.uzis.cz/index.php?pg=aktuality&aid=8630, https://www.mamo.cz/centra/