Aktuality

Jaká je nejzdravější strava?

28. května 2024 | Autor: Jiří Ruprich

Není jediná dieta, kterou by odborníci na výživu považovali za „nejzdravější“. Existuje několik stylů stravování, které odborníci buď navrhli pro optimální zdraví, nebo vypozorovali, že jsou zdravé, když je různí lidé na celém světě konzumují tradičním způsobem.

Stravovaní má společné rysy

Styly stravování mají obvykle několik společných rysů: jsou založeny na rostlinné stravě, kladou důraz na zdravé tuky, žádné jednoduché cukry, nízký obsah sodíku a upřednostňují přírodní potraviny před vysoce zpracovanými potravinami, které jsou typické pro většinu západní stravy, včetně ČR.

Středomořský styl stravování

Středomořský styl stravování získal svůj název podle potravin, které jsou k dispozici různým kulturám v okolí Středozemního moře. Klade velký důraz na minimálně zpracované ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy a celozrnné výrobky. Obsahuje mírné množství jogurtů, sýrů, drůbeže a ryb. Hlavním tukem při vaření je olivový olej. Červené maso a potraviny s přidanými cukry se konzumují jen střídmě. Kromě toho je středomořský způsob stravování účinnou metodou hubnutí. Je spojován s nižším rizikem srdečních onemocnění, cukrovky, deprese a některých forem rakoviny.

Odborníci vyvinuli speciální dietu – DASH

Odborníci vyvinuli dietu DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) speciálně jako režim pro zdravé srdce. Zdá se, že kombinace druhů potravin obsažených v této dietě působí společně obzvláště účinně na snížení krevního tlaku a snížení rizika srdečního selhání. Hlavními rysy diety DASH jsou: nízký obsah cholesterolu a nasycených tuků, hodně hořčíku, vápníku, vlákniny a draslíku a málo nebo vůbec žádné červené maso a cukr. Odpovídá to seznamu potravin podobnému středomořské dietě – celozrnné potraviny, zelenina, ovoce, ryby, drůbež, ořechy a olivový olej.

Dieta pro zdraví mozku, proti demenci a poklesu kognitivních funkcí  – MIND

Dieta MIND (Mediterranean-DASH diet Intervention for Neurodegenerative Delay), která byla navržena lékaři, aby převzala prvky ze středomořské diety a diety DASH. Tyto prvky se zdají být prospěšné pro zdraví mozku, odvrácení demence a pokles kognitivních funkcí. V praxi je velmi podobná středomořské i DASH dietě. Klade ale větší důraz na zelenou listovou zeleninu a bobulovité ovoce a menší důraz na ovoce a mléčné výrobky.

Severská dieta – prevence mrtvice a hubnutí

V posledních letech se severská dieta objevuje jako dieta pro hubnutí i pro udržení zdraví. Severská dieta vychází ze skandinávských stravovacích zvyklostí a je bohatá na ryby, jablka, hrušky, celozrnné obiloviny, jako je žito a oves, a zeleninu z chladných oblastí, včetně zelí, mrkve a květáku. Studie podpořily její využití v prevenci mrtvice i při hubnutí.

Co mají všechny tyto diety společného? Nezpracované potraviny …

Všechny jsou dobré pro vaše srdce, všechny se skládají z přirozených nezpracovaných potravin a všechny obsahují spoustu pokrmů rostlinného původu. Jíst pro své zdraví – zejména pro zdraví svého srdce – tím, že přijmete prvky z těchto diet, je chytrý způsob, jak zhubnout.

Prof. J.Ruprich a kol., CZVP SZÚ