Pravidla pro větrání a používání vzduchotechniky v prostorách restaurací k prevenci nákazy COVID-19
- Ve všech prostorách se doporučuje zvýšit výměnu vzduchu (zvýšit výkon vzduchotechniky, u systémů řízených kontrolou koncentrace CO2, snížit práh spínání např. na 400 – 600 ppm).
- Vzduchotechniku zapínat cca 2 hodiny před začátkem provozu.
- Vypnout/nepoužívat rotační výměníky tepla (včetně entalpických výměníků vlhkosti).
- Více využívat přirozeného okenního větrání (podle WHO – … S ohledem na charakter zmíněné mikrobiální virové struktury není potřeba se bát přirozeného větrání okny.) a to i pokud způsobí mírný tepelný diskomfort. U okenního větrání využívat i průvanového efektu (příčné větrání).
- Využívat všechny možnosti podtlakového odvětrávání (ventilátory) v sále, na toaletách i v kuchyňských prostorech.
- Vypnout/nepoužívat recirkulační systémy (které nepřivádí čerstvý vzduch) – např. klimatizační split jednotky. Nepoužívat čističky vzduchu, které nemají hepa filter.
Pravidla byla zpracována s využitím těchto aktuálních podkladů:
- How to operate and use building services in order to prevent the spread of the coronavirus disease (COVID-19) virus (SARS-CoV-2) in workplaces, REHVA COVID-19 guidance document, April 3, 2020 (Pokyny REHVA – Federace evropských asociací pro vytápění, ventilaci a klimatizaci k provozu budov v oblastech s výskytem koronaviru)
- Getting your workplace ready for COVID-19, ref. Number WHO/2019-nCov/workplace/2020.2, WHO, 19 March 2020,