Dny podporující zdraví

Světový den bez tabáku

Při příležitosti Světového dne bez tabáku, který každoročně vyhlašuje Světová zdravotnická organizace 31. 5., uspořádal Státní zdravotní ústav v roce 2024 již třetí ročník kreativní kampaně pro žáky 2. stupně ZŠ, víceletých gymnázií a studenty SŠ. Letošním tématem, které zvolila WHO, je „Ochrana dětí před vlivem tabákového průmyslu”.

Tabákový průmysl po desetiletí používá propracovanou reklamu, aby udržel uživatele závislé na svých výrobcích. Vzhledem k tomu, že povědomí o škodlivosti užívání tabáku roste a zpřísňují se opatření, počty kuřáků klesají.

Proto tabákový průmysl přichází se stále novými výrobky (e-cigarety, nikotinové sáčky) a zajišťuje si tak novou generaci uživatelů. Tyto výrobky jsou cílené na děti a mladistvé, kteří jsou nejohroženější skupinou, protože se u nich rychle vyvíjí závislost. Výrobky mají moderní design a lákavé příchutě, které je dělají atraktivními.

Nikotinové výrobky mají negativní vliv na zdraví a postupně na nich vzniká velmi silná závislost, ze které není snadné se dostat.

Zde se můžete podívat na závěrečné zhodnocení a výsledky kampaně.

Také si můžete prohlédnout výsledky loňské kampaně Nikotin víc bere, než dává“