Poliomyelitida (přenosná dětská obrna)

Záchyt cirkulující varianty polioviru typ 2 izolovaného ze vzorků odpadních vod v Gaze

Cirkulující varianta polioviru typu 2 (cVDPV) byla potvrzena v pásmu Gazy. Virus byl izolován ze šesti vzorků odpadních vod, odebraných 23. června 2024 ze dvou různých sběrných míst ve dvou subregionech v pásmu Gazy, environmentální surveillance v Khan Younis a Deir al Balah. Genomová sekvenace izolátů polioviru odhalila, že tyto kmeny mají mezi sebou úzké genetické vazby a jsou také úzce příbuzné s variantou polioviru, která kolovala v Egyptě během druhé poloviny roku 2023. Poslední detekce příbuzných variant polioviru v Egyptě byla ve vzorcích odebraných v prosinci 2023. Na základě analýzy genetických změn u izolátů mohla být tato varianta polioviru zavlečena do Gazy již v září 2023. WHO upozorňuje, že virus byl izolován z odpadních vod až nyní; zatím nebyly zjištěny žádné související paralytické případy.
Implementuje se hodnocení rizik, vedené ministerstvem zdravotnictví, včetně posouzení citlivosti surveillance pro detekci akutních chabých paréz (AFP) a environmentální surveillance a úroveň imunity populace na regionální úrovni.
WHO, UNICEF a UNRWA nadále intenzivně spolupracují se všemi orgány veřejného zdraví v místě na zmírnění dopadu současné krize na zdraví obyvatel Gazy. Probíhající krize i nadále způsobuje komplikace při provádění kompletní surveillance infekčních nemocí a dostupnosti očkování.
Proočkovanost na okupovaném palestinském území byla optimální před začátkem konfliktu v říjnu 2023. Proočkovanost proti poliomyelitidě třemi dávkami byla odhadována na 99 % v roce 2022. Podle nejnovějších odhadů WHO-UNICEF (WUENIC) klesla v roce 2023 na 89 %.
V současné době je částečně funkčních pouze 16 z 36 nemocnic a v provozu je 45 ze 105 zařízení primární zdravotní péče. Dopad na zdravotnický systém, nedostupnost, vysídlení populace a nedostatek zdravotnického materiálu spolu se špatnou kvalitou vody a oslabenou hygienou přispěly ke snížení provádění rutinní imunizace a zvýšenému riziku infekcí, kterým lze předcházet očkováním, včetně dětské obrny.
Podle WHO existuje vysoké riziko šíření této varianty polioviru nejen v Gaze, ale i na mezinárodní úrovni.

Zdroj: https://polioeradication.org/news-post/variant-type-2-poliovirus-isolated-from-sewage-samples-in-gaza/, Zveřejněno dne 19. července a aktualizováno dne 21. července.