Dny podporující zdraví

Světový den prevence tonutí

Tonutí bývá častou příčinou úmrtí na celém světě, zejména u dětí a mladých lidí . Světová zdravotnická organizace (World Health Organization) uvádí, že každý rok na světě utone přibližně 236 000 lidí. To je více než 640 lidí denně. Utonutí je v České republice 2. nejčastější příčinou úrazové smrti dětí a 4. nejčastější příčinou v celkové populaci. Roční počty utonulých v ČR jsou v dlouhodobém průměru okolo 180-205 osob.

Jak si užít léto u vody bez úrazů?

U vody mít děti stále na očích
  • Děti by nikdy neměly zůstat bez dozoru v blízkosti vody, ať už jde o bazén, jezero, řeku nebo moře. Dospělí by měli vždy sledovat děti, když jsou ve vodě.
  • K utonutí často dochází u rodinných bazénů. K tomu stačí chvilka nepozornosti. Tonutí je tichý proces, který trvá jen chvilku!
Výuka plavání a vodní bezpečnosti
  • Plavání je základní dovednost, kterou by měl zvládnout každý, bez ohledu na věk. Výuka plavání a vodní bezpečnosti je klíčová pro prevenci tonutí. I když umí dítě plavat, tak platí, že ho nespouštíme s očí.
Používání záchranných vest a dalších pomůcek
  • Záchranné vesty a další plavecké pomůcky mohou být život zachraňující, zejména pro ty, kteří nejsou silní plavci nebo se nacházejí v hluboké vodě. Je důležité mít ve své blízkosti záchranný kruh nebo jinou pomůcku, kterou můžeme při záchraně použít.
Respektování vodních podmínek a varování plavčíků
  • Silné proudy, vysoké vlny a další nebezpečné podmínky mohou být smrtelné i pro zkušené plavce. Je důležité respektovat varování a doporučení týkající se vodních podmínek. V blízkosti plavčíka se můžeme u vody cítit bezpečněji. Případně je důležité vědět, kde ho najdeme.
Výuka první pomoci a resuscitace
  • Vědět, jak poskytnout první pomoc a provést resuscitaci, může být klíčové pro záchranu života v případě tonutí

Fotogalerie: