Světový den hypertenze
- Až ¾ osob s vysokým krevním tlakem o svém onemocnění neví
- Neléčená hypertenze zvyšuje riziko cévních onemocnění (riziko mozkové mrtvice, infarktu)
- Může vést k selhání srdce či poškození ledvin
- Právě proto se o hypertenzi někdy mluví jako o tichém zabijákovi
Vysoký krevní tlak nebolí, o to nebezpečnější je.
Hypertenze neboli vysoký krevní tlak patří k nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním. Na vzniku vysokého krevního tlaku se podílí řada ovlivnitelných rizikových faktorů. Mezi ně patří nadváha a obezita, kouření, dlouhodobý stres, konzumace alkoholu, nezdravé stravování, nadměrné užívání cukrů a soli, nedostatek pohybu a další.
Jak poznám vysoký krevní tlak?
Normální krevní tlak v klidovém stavu u zdravého dospělého člověka je 120/80 mm Hg. Za zvýšený krevní tlak se již považuje hodnota nad 130/85 mm Hg. Při opakovaném zjištění těchto hodnot je důležitá úprava jídelníčku, zvýšení pohybové aktivity a pravidelné měření krevního tlaku u praktického lékaře.
Jak předcházet vysokému tlaku?
- Pravidelnou a pestrou stravou – zařadit potraviny bohaté na vlákninu (ořechy, celozrnné pečivo), zdravé tuky (avokádo, olivový olej), 2x týdně konzumace tučných ryb (losos, sardinky)
- Přidáním ovoce nebo zeleniny ke každému jídlu
- Omezením soli v potravinách a nedosolováním (max 5 g/denně)
- Nekouřit
- Nepít alkohol
- Zařazením pravidelného pohybu – 150 min pohybu střední intenzity týdně (plavání, kolo, svižná chůze)
Změnou životního stylu můžeme snížit vysoký krevní tlak nebo mu úplně předejít.