Světový den osteoporózy
Osteoporóza je tiché onemocnění, které postupně oslabuje naše kosti a ty se stávají křehkými. Následkem úbytku kostní hmoty dochází ke zlomeninám bez předchozího úrazu nebo už při malé zátěži kosti.
Nejvíce ohrožuje ženy po menopauze, osoby s nízkou tělesnou hmotností a kuřáky. Zároveň jsou rizikovými faktory sedavý způsob života, nedostatek vápníku a vitamínu D nebo osteoporóza v rodině.
Jak můžeme osteoporóze předcházet?
- Strava bohatá na vápník – mléko, jogurty, sýry, vejce, brukvovitá zelenina (brokolice, kapusta, zelí). Vápník v lidském těle odpovídá za tvrdost a pevnost kostí.
- Strava bohatá na vlákninu – jezte dostatek ovoce a zeleniny, alespoň pět porcí zeleniny nebo ovoce denně.
- Vitamin D – pomáhá vstřebávat vápník, přičemž ho získáme z krátkého pobytu na slunci (10-15 minut denně) nebo z potravin jako tučné ryby, vejce a sýry.
- Pohybová aktivita – snižuje riziko pádů díky posílení svalů a zlepšení koordinace pohybu. Pohyb prospívá Vašim kostem nezávisle na věku. Nejlepší cvičení je s vlastní vahou, při kterém se kosti nepřetěžují. Vhodné jsou pohybové aktivity jako je rychlá chůze, nordic walking nebo tanec.