Proč má někdy voda bílé zabarvení a jak se ho zbavit?
Otázka: Na chalupě v menší obci nám trvale z vodovodu teče voda, která se nám zdá nadměrně chlorovaná. Projevuje se bílým zakalením, které po natočení vody do sklenice postupně se šuměním vyprchává, voda je čirá až cca po 1-2 minutách. Ve srovnání s pražskou vodou je to dle mého názoru nestandardní. Zajímalo by mne, zda se skutečně jedná o nadměrné chlorování, zda to může být zdraví škodlivé a zda proti tomu mohu něco podniknout.
Odpověď: Mnoho lidí se mylně domnívá, že bíle zakalená voda čerstvě natočená z kohoutku svědčí o vysokém obsahu chloru. Není to pravda – kdyby to byl totiž skutečně chlor, muselo by ho tam být tolik, že by každého spolehlivě otrávil.
Bílé zabarvení vody však způsobuje vzduch rozpuštěný ve vodě. Nemá absolutně žádný vliv na chuťovou kvalitu vody, ani na zdraví spotřebitele. Při kontaktu studené vody z distribuční sítě s teplejšími vnitřními rozvody nebo průtokem přes perlátor na konci vodovodního kohoutku se tento vzduch z vody uvolní a způsobí její „mléčné“ zabarvení. Lze se s ním rovněž setkat po opravách vodovodního potrubí, kdy se do sítě nasál vzduch z vnějšího prostředí. Tento vzduch má za následek i nepravidelný tok vody z kohoutku, doprovázený syčením a „střílením“, když pouštíme vodu. Vzduch z vody postupně vyprchá, takže stačí, když vodu necháte několik minut odstát. Poté by měla být opět průzračná. Pokud je na vašem vodovodním kohoutku instalován perlátor, dbejte na jeho pravidelné čištění. Zanesené sítko perlátoru totiž může bílé zabarvení vody zintenzivnit a může také obsahovat usazeniny, které by mohly negativně ovlivnit kvalitu pitné vody.
Samozřejmě toto „bublinkové zakalení“ nevylučuje, že voda není cítit nebo chutnat po chloru. Může být, pokud je tam chloru vyšší množství, ale chlor není příčinou tohoto zakalení. V tom případě si můžete stěžovat u dodavatele vody, že voda nemá vyhovující pach nebo chuť, ale ne že má nevyhovující vzhled nebo nadlimitní obsah chloru.