Kmen Salmonella Typhimurium vykazuje rezistenci vůči sedmi třídám antibiotik, ale zůstává citlivý na azithromycin, ciprofloxacin, meropenem a cefalosporiny. Dotazníky zjišťující hypotézu (zejména rozhovory s případy) a další epidemiologická šetření naznačují, že konkrétní čokoládové produkty značky A, vyráběné společností A ze zpracovatelského závodu B v Belgii, jsou pravděpodobnými vehikuly infekce.
Monofázická S. Typhimurium odpovídající případům v ohnisku nákazy byla identifikována v závodě B v prosinci 2021 ve vzorcích odebraných z důvodu vlastních interních kontrol podniku. Technologický krok týkající se zpracování podmáslí byl identifikován jako možný bod kontaminace a byla zavedena odpovídající hygienická opatření. Po negativním testování výrobků na salmonelu závod B distribuoval příslušné čokoládové produkty po celé Evropě a po celém světě. Příslušnými vnitrostátními orgány byla v různých zemích vydána varování. Dne 8. dubna 2022 orgán pro bezpečnost potravin v Belgii na základě oficiální kontroly vyhodnotil, že závod B nebyl schopen zaručit bezpečnost svých produktů. V důsledku toho bylo odebráno povolení k výrobě. Současně se společnost A rozhodla stáhnout všechny šarže všech produktů značky A vyrobených v závodě B bez ohledu na číslo šarže nebo datum expirace.
Tato epidemie se rychle vyvíjí. Z hlášených případů byly závažným průběhem infekce dosud nejvíce ohroženy děti. Stažení šarží a potenciálně rizikových výrobků po celém světě sníží riziko dalších infekcí. Je však třeba provést další šetření na místě výroby, aby se zjistila hlavní příčina, časová souvislost a možné faktory stojící za kontaminací výrobků v průběhu procesu výroby, včetně vyhodnocení možnosti širšího použití kontaminované suroviny v jiných zpracovatelských závodech.
Plné znění rychlého hodnocení epidemie v anglickém originále z 12. 4. 2022 najdete zde: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/rapid-outbreak-assessment-multi-country-salmonella-outbreak-linked-chocolate-products
Další informace v češtině lze nalézt na webu Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ČR: