Aktuality

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu

16. října 2024 | Autor: CPVZ

Světový den výživy se slaví každoročně 16. října jako připomínka založení Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) s cílem zvýšit povědomí a podniknout kroky namířené proti celosvětovému hladu a podvýživě. Zdůrazňuje také význam udržitelného zemědělství a produkce potravin pro řešení globálních výzev v oblasti výživy.

„Právo na jídlo pro lepší život a lepší budoucnost“ je mottem letošního ročníku. Přestože farmáři vypěstují dostatek potravin k zajištění jídla pro celou populaci, kvůli válečným konfliktům, ekonomickým krizím, extrémnímu počasí, sociálním nerovnostem a pandemiím na celém světě stále hladoví více než 730 milionů lidí.

I ve vyspělých zemích se setkáváme se špatným stavem výživy obyvatel, jehož důvodem není nedostatek potravin, nýbrž nekvalitní složení jídelníčku, který neodpovídá aktuálním potřebám organismu. Nadměrná konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin, které jsou sice energeticky bohaté, ale výživově chudé, vede k nárůstu nadváhy a obezity v populaci. Nadváha se totiž týká více než poloviny populace středního věku, obezitou je postiženo asi 25 % žen a 22 % mužů. Ve věkové kategorii 13 – 17 let je obézních až 25 % dětí.

Zkusme si tedy nejen v tento významný den dopřát kvalitní a pestré jídlo, u kterého se sejdeme s rodinou, přáteli anebo si ho sami v klidu vychutnáme. Spolu s pravidelnou pohybovou aktivitou je totiž kvalitní výživa základním pilířem zdraví fyzického, ale i psychického.

Světový den výživy je rovněž příležitostí sejít se jako globální komunita a společně pracovat na světě, kde nikdo nechodí spát hladový. Každý z nás může přispět svým dílem, ať už podpoříme potravinové banky nebo budeme nakupovat potraviny s rozvahou, abychom zamezili jejich plýtvání. Dobrým způsobem, jak se smysluplně zapojit, je také nakupování lokálních potravinářských produktů na podporu drobných zemědělců a udržitelného zemědělství.

 

Další informace a materiály SZÚ k tématu výživy naleznete zde:

https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/zdrava-vyziva/

https://szu.cz/publikace-szu/zdravotne-vychovne-materialy/publikace-tematicky/vyziva/

 

 

 

Použité zdroje:

https://www.fao.org/world-food-day/about/en

https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/podpora-zdravi/nadvaha-a-obezita/

https://www.awarenessdays.com/awareness-days-calendar/world-food-day-2024/

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2024/762420/EPRS_ATA(2024)762420_EN.pdf