SZÚ


ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni @ szu.cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 20 30 40 50 60   Následující   ››

Odborné stanovisko SZÚ

k možnosti redukování/snižování spotřeby jednorázového plastového nádobí, náčiní či jiných výrobků určených k podávání či servírování potravin a nápojů a jejich nahrazení výrobky, které jsou určeny pro opakované použití, případně nádobami či obaly přinesenými spotřebitelem.


 

Nové limity vitaminu D v houbách a kvasnicích ošetřených UV zářením - zvýšení a značení.

CZVP-SZÚ publikovalo za poslední rok celkem dvě aktuality týkající se nových potravin, u nichž lze za přesně definovaných podmínek díky ošetření UV záření navýšit obsah vitaminu D. Šlo o houby (publikováno 3. 7. 2017) a droždí (publikováno 12. 7. 2018). Legislativa EU byla ke dnům 17. a 18. července 2018 právě u žampiónů a pekařského droždí pozměněna a doplněna. Jakým způsobem a co je nového, se dočtete v doplňujícím textu.


 

Základní informace o infekcích v rámci očkování v ČR II.

V druhé části jsou uvedena vybraná infekční onemocnění, proti kterým je v ČR očkování doporučeno s ohledem na zdravotní stav, epidemiologickou situaci nebo cestování.


 

Nouzové zásobování pitnou vodou

Metodické doporučení SZÚ – Národního referenčního centra pro pitnou vodu, které nahrazuje dokument „Nouzové zásobování pitnou vodou“ z roku 2007.


 

Z čeho reálně získáváme vitamin D a jaká je optimální potřeba

Vitamin D je jedním z esenciálních mikronutrientů. Potřebujeme jej pro mnoho životních funkcí v organizmu. Pokud chodíme v letních měsících na sluníčko, obvykle nemáme s jeho dodávkou problém, protože se tvoří v kůži. Horší je to v chladných měsících. Pak je dodávka dietou dost důležitá. Podívejte se na naši novou infografiku, která shrnuje reálné zdroje vitaminu D (D2+D3) v naší obvyklé dietě, zjištěné v monitoringu dietární expozice člověka (projekt MZSO).


 

Nárůst klíšťové encefalitidy ve Švýcarsku

V letošním roce onemocnělo ve Švýcarsku klíšťovou encefalitidou, která může mít i smrtelný průběh, téměř 230 osob. Počet případů je skoro dvojnásobný proti srovnatelnému období loňského roku.


 

Celostátní data za 1. pololetí 2008 - 2018 pro vybrané diagnózy

Byla zveřejněna předběžná celostátní data za 1. pololetí 2008 - 2018 pro vybrané diagnózy infekčních onemocnění.


 

Monitorování výskytu onemocnění západonilskou horečkou v Evropě – aktualizace k 19. 7. 2018

V sezóně 2018 (k 19. 7.) bylo hlášeno 19 případů onemocnění západonilskou horečkou (West Nile Fever – WNF) u lidí v zemích EU/EEA, z toho podle místa nákazy v Řecku 12, Itálii 4, Rumunsku 2 a Maďarsku 1. V rámci monitorování výskytu WNF v zemích sousedících s EU bylo zaznamenáno dalších 29 humánních případů v Srbsku.


 

Cirkulace spalniček v EU/EAA dále pokračuje

Onemocnění spalničkami jsou v roce 2018 hlášena již z 19 zemí EU/EAA.


 

Stručný komentář k výskytu onemocnění salmonelami a kampylobaktery v ČR

Nejčastěji se vyskytujícími onemocněními infekční etiologie přenášenými vodou a potravinami v ČR jsou dlouhodobě salmonelózy a kampylobakteriózy. Onemocnění salmonelózou jsou v ČR povinně hlášena od roku 1951, kampylobakteriózy od roku 1984.


 

Trávíte hodiny sezením na různých zasedáních? WHO doporučuje “plánování zdravých a udržitelných schůzek”

Zajímavé a možná i provokující doporučení zveřejnila Světová zdravotní organizace (WHO), 5. 7. 2018. Možná je to náhoda, že zrovna v “okurkové sezoně”. Mnoho z nás tráví hodně času na různých zasedáních, schůzkách, kongresech či jiných akcích. A často jsou doprovázeny občerstvením. Nejspíše se do budoucna počet takových akcí nesníží (i když máme internet). Samotný název doporučení zní zajímavě – “plánování zdravých a udržitelných schůzek”. Ponecháme na úvaze každého, jak doporučení uchopí. Předem ho proto nijak nebagatelizujme. Předkládáme volný překlad zprávy WHO a originál doporučení v angličtině, které je lehce pochopitelné a přímo využitelné. A jedna zkušenost na konec. Na mezinárodních akcích v ČR se často liší přístup domácích a zahraničních účastníků. Catering má dobrou zkušenost, co jde na odbyt. Našinci preferují českou tradici - koláčky, gulášek, řízečky, uzeniny, sýry, cizinci více preferují bílá masa, ryby, zeleninu, sýry a ovoce. A jde i o množství. Bude zajímavé sledovat, jak se kultura bude měnit.


 

Validace metody Colilert-18 pro testování kompostů a podobných matric na přítomnost Escherichia coli


 

Syndrom dávivého kašle. Pertuse a parapertuse v České republice v roce 2017 – epidemiologická situace a přehled očkování proti pertusi.

V roce 2017 došlo v České republice k mírnému nárůstu hlášené nemocnosti pertusí; bylo evidováno 667 případů pertuse, nemocnost 6,3/100 000 obyvatel. Zprávy CEM (SZÚ, Praha) 2018; 27(3-4): 75–83.


 

Zjišťovací dotazník pro atypické sérovary salmonell, sloužící k vytvoření hypotézy o zdroji/vehikulu (aktualizace k 16.7.2018).

Dotazník byl pro účely epidemiologického šetření pro vytvoření hypotézy o zdroji/vehikulu nákazy adaptován pracovníky CEM SZÚ Praha dle dánského dotazníku. Poslední aktualizace proběhla 16.7.2018.


 

Víte, že i droždí je potenciálním zdrojem vitaminu D? Ale…

CZVP-SZÚ za uplynulý rok publikovalo celkem šest aktualit zaměřených na možné zdroje vitaminu D ve stravě. První z nich se týkala vyšších hub obsahující prekurzor vitaminu D (ergosterol), který se může vlivem UVB záření na vitamin D, přesněji na vitamin D 2 (ergokalciferol), přeměnit. V dnešním článku bychom se zaměřili na další potenciální jednobuněčný „houbový“ zdroj vitaminu D 2 , a to na DROŽDÍ. Řada populárních článků na internetu uvádí, že je tato potravina výborným zdrojem jednak vitaminů skupiny B, ale také vitaminu D. To ale není pravda, pokud se nejedná o droždí ošetřené UVB zářením, což se standardně při jeho výrobě (zatím) neděje. Proč? Více informací naleznete v článku níže. 


 
‹‹   Předchozí   6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 20 30 40 50 60   Následující   ››