Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Vitamin D - potraviny, výživa a zdraví
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Vitamin D - potraviny, výživa a zdraví

vitamin_D_1.png Když před stovkami milionů let naši živí předchůdci opustili oceány, které byly bohaté na minerální látky, a vydali se na osluněnou souš, dala jim příroda do vínku schopnost tvořit 5 různých vitaminů ze skupiny D, které pomáhají resorbci vápníku a fosforu ve střevě. Podílejí se ale i na celé plejádě dalších metabolických funkcí v organizmu. U člověka má kůže schopnost, díky UVB záření ze slunce, tvořit vitamin D3. Jsme ale schopni využít i vitamin D2, který podobně vzniká u rostlin a nižších organizmů. Naše tělo má většinu vitaminu D z vlastní tvorby, ale zejména během měsíců s minimem slunečního svitu, je odkázán na jeho obsah v potravinách.Zdá se, že na to moderní člověk ke své škodě zapomíná. Nabízíme proto veřejnosti některé podpůrné informace, i s obsahem výsledků vlastních měření. K řešení problému nedostatku vitaminu D CZVP přispívá od roku 2008 (projekt EU EURRECA).


Informace jsou určeny k podpoře řešení nedostatku vitaminu D v populaci ČR:

Obecné informace

Zdroje v potravinách

Expozice populace

Doporučení pro spotřebitele

Jiné

 Co je vitamin D

Vitamin D ve vybraných potravinách 

1% populace ČR má dostatek viataminu D v zimě Doporučení EFSA 2016 (EU, EN) Studie konzumace vápníku a vitaminu D
Vitamin D z pohledu funkce a výživy Víte, že houby ... Jsou české děti dostatečně zásobeny vitaminem D? Doporučení DACH 2015 (D, GE) Status vitaminu D a přívod v Evropě (2014, EN)
Vitamin D and health 2016 (UK, EN)     Doporučení Mayo clinic 2013 (USA, EN)  
   Víte, že ryby ...   Doporučení NIH 2011 (USA, EN)  
   Víte, že vejce ...   Doporučení pro Skandinávii 2012 (Nordic countries, EN)  
         
         
         
  Tipy na obohacené potraviny      

© CZVP Brno, SZÚ Praha, J.Ruprich

Nahoru