Aktuality

Počty případů horečky dengue v ČR jsou nízké

27. července 2023 | Autor: Oddělení epidemiologie infekčních nemocí

V poslední době se objevují zprávy o zvyšujícím se počtu lidí nakažených horečkou dengue. Jedná se o akutní horečnaté virové onemocnění endemicky se vyskytující ve většině tropických a subtropických oblastí světa (Asie, Afrika, Tichomoří, jižní oblasti USA, Karibská oblast, Latinská Amerika, jižní Amerika).

V současné době Evropa zažívá trend oteplování, kdy se vlny veder a záplavy stávají častějšími a závažnějšími a léto se prodlužuje a je teplejší. To vytváří příznivější podmínky pro usídlení invazivních druhů komárů, jako jsou Aedes albopictus a Aedes aegypti. Podle nejnovějších údajů ECDC se druh komárů Aedes albopictus v Evropě rozšiřuje dále na sever a na západ. Od roku 2022 se také vyskytuje na Kypru a může se šířit i do dalších evropských zemí.

Počty případů horečky dengue v České republice však nejsou nijak alarmující – od začátku roku do konce června evidujeme 33 importovaných případů u lidí vracejících se z endemických oblastí. Důrazně proto doporučujeme nechat se před cestou do oblastí s možným výskytem horečky dengue včas očkovat.

Podrobnější informace o tomto onemocnění zveřejňujeme na našem webu zde.