Aktuality

Vitamin B12 je bezpečný

11. července 2024 | Autor: Jiří Ruprich

Může se vitamin B12 užívat neomezeně dlouho bez obav o bezpečnost? Vitamin B12 je opravdu klíčový pro tvorbu červených krvinek a DNA (je nukleová kyselina, která je nositelkou dědičnosti u buněčných organismů a udržování zdravého nervového systému). Obecně platí, že dlouhodobé užívání doplňků stravy s obsahem vitaminu B12 je bezpečné. Vitamín B12 je rozpustný ve vodě, tzn., vaše tělo odplaví jeho přebytek močí, takže riziko, že ho přijmete příliš mnoho, je velmi nízké. Vitamin B12 je tedy bezpečný i ve vysokých dávkách.

Vitamin pomáhá udržovat nervové buňky zdravé, čímž předchází neurologickým problémům. Zabraňuje chudokrevnosti. B12 je důležitý pro tvorbu červených krvinek, což může zabránit únavě a slabosti související s anémií. Vitamin B12 se podílí na tvorbě serotoninu, který může zlepšovat dobrou náladu a vyšší hladinu energie.

Kdo potřebuje doplňky stravy s vitaminem B12
1. Vegani a vegetariáni: protože se vitamin B12 nachází převážně v živočišných produktech. Lidé, kteří konzumují rostlinnou stravu, tedy potřebují doplňky stravy s vitaminem B12.
2. Starší dospělí: s přibývajícím věkem se schopnost vstřebávat vitamin B12 snižuje, takže starším lidem by doplňky stravy mohly prospět.
3. Lidé s určitými zdravotními potížemi: u osob s onemocněním, jako je zhoubná anémie, Crohnova choroba nebo u osob po některých operacích, může být zapotřebí dlouhodobě užívat doplňky vitamin B12.

Co je třeba mít na paměti
Poraďte se např. výživovým odborníkem. Před zahájením užívání jakéhokoli doplňku stravy je dobré poradit se i s lékařem, zejména pokud máte jiné zdravotní potíže nebo užíváte různé léky. Pokud dlouhodobě užíváte vysoké dávky vitaminu B12, jsou vhodné občasné krevní testy, které mohou zajistit kontrolu, že hladina vitaminu B12 je taková, jaká by měla být. Důležitá je zdravá strava. Doplňky stravy jsou užitečné, zejména u starších osob. Snažte se jíst vyváženou stravu s přirozenými zdroji vitaminů a minerálů.

Závěry
Doplňky stravy s vitaminem B12 jsou obecně bezpečné pro dlouhodobé užívání vzhledem k nízkému riziku toxicity. Nemají stanovenou horní hranici. Jsou užitečné zejména pro vegany, starší dospělé a osoby s určitými zdravotními potížemi. Před zahájením užívání jakéhokoli nového doplňku se vždy poraďte s výživovým s odborníkem nebo lékařem. Svůj zdravotní stav mějte pravidelně pod kontrolou.

Zdroj: prof. J. Ruprich a kol., CZVP SZÚ, 11. 7. 2024

—————-

Referenční hodnoty pro příjem živin (DRV) pro EU (EFSA)

AI = Je hodnota, která je stanovena v případě, že není k dispozici dostatek údajů pro výpočet průměrné potřeby (AR) živiny. AI je průměrná úroveň příjmu živiny, založená na pozorováních nebo pokusech, která se předpokládá jako dostatečná.
https://multimedia.efsa.europa.eu/drvs/index.htm (10. 7. 2024)

vitaminB12