Aktuality

Jíte příliš mnoho soli? Popisujeme ji dobře už 27 let …

23. dubna 2024 | Autor: Jiří Ruprich

Asi víte, že „sůl“ a „sodík“ není totéž. Často se ale zaměňují. Sodík, minerální látka, je jedním z prvků obsažených v soli. Ze soli pochází většina sodíku, který přivádíme do lidského organismu – je „sodík Na a chlor Cl“ = NaCl, sůl tvoří asi z 40% sodík + z 60% chlor, tzn. pro přepočet hodnot sodíku na NaCl – použije se konstanta 2,5.

Snažíme se zajistit, aby lidé měli lepší přístup ke zdravějším potravinám a srozumitelným informacím o výživě. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je např. věnovat se problematice soli a zaměřit se na konzumaci menšího množství sodíku.

Přibližně spotřebováváme dvou až trojnásobný nadbytek sodíku, který sníte doma ze zpracovaných potravin, jídel a v restauracích. Výrobci jsou nabádáni a snaží se o postupné snižování obsahu sodíku v široké škále potravin.

Doporučený limit sodíku

Můžete snadno snížit množství soli – tedy i sodíku – které konzumujete. Doporučený limit pro sodík jsou 2 g (= 2000 mg sodíku, 5 g soli) denně pro osoby starší 11 let (EFSA, 2004). Lidé v ČR však často konzumují v průměru až 4-5 g sodíku denně = 10 -12 g soli (NaCl).

Proč snížit obsah sodíku?

Příliš mnoho sodíku může vést k vysokému krevnímu tlaku, který je hlavní příčinou srdečních onemocnění a mrtvice. Devadesát procent dospělých osob konzumuje více sodíku, než je doporučeno. Příliš mnoho sodíku konzumují také děti a dospívající. Např. adekvátní hodnota množství soli pro děti již ve 4 letech by měla být 2,6 g soli /den. Důkazy ukazují, že děti, které jedí potraviny s vysokým obsahem sodíku, si většinou tyto stravovací návyky přenesou do dospělosti.

Kroky, které můžete podniknout ke snížení příjmu sodíku

  • Snažte se omezit konzumaci potravin s vysokým obsahem soli, jako jsou rohlíky se solí, pizza, jiné slané pečivo. Nezapomeňte, že je důležité omezit konzumaci jak doma, tak v restauracích. Pokud si objednáváte menu v restauraci, požádejte si o variantu s nižším obsahem soli.
  • Porovnávejte slané výrobky. Před nákupem se podívejte na etiketu s nutričními údaji a porovnejte obsah soli v balených výrobcích (mezi podobnými potravinami jsou velké rozdíly). Různé údaje ukazují, že obsah soli v chlebu se může pohybovat od 0,3 g do 0,8 g na 100 gramů chleba.
  • Snažte se nepřekračovat limitní hodnotu soli na den. Obecné vodítko: 10 % nebo méně soli na porci se považuje za nízkou hodnotu a 20 % nebo více soli na porci se považuje za vysokou hodnotu.
  • Rozšiřte své obzory v oblasti koření. Vyzkoušejte kořenící směsi bez soli, bylinky a koření místo soli, které jídlu dodají chuť!

prof. J. Ruprich a RNDr. I.Řehůřková, CZVP, SZÚ (literatura)

———

SZÚ se začalo zabývat problematikou soli již v roce 1997, to znamená už  27 let. Dokumentují to tehdy vydávané „Zprávy centra“. Toto téma, jak vidno, rezonuje ve společnosti stále. Vše se opakuje. Je zřejmé, že je třeba trpělivosti, která se snad pozitivně projeví.