Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
Přípravky na ochranu rostlin a ochrana zdraví zranitelných skupin
V článku je uveřejněn příspěvek na téma " Přípravky na ochranu rostlin a ochrana zdraví zranitelných skupin ", který byl přednesen na jednání NAP-POR na Ministerstvu zemědělství v červnu 2019.
Celý článek 6. červen 2019 | MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.
Komu hrozí spalničky v EU/EEA?
Identifikace vnímavých skupin osob a eliminace spalniček. Stručně z RRA ECDC 28.5.2019.
Celý článek 3. červen 2019 | MUDr. Zdenka Manďáková
Má ČR skutečně nedostatečné požadavky na kvalitu pitné vody?
Stanovisko Státního zdravotního ústavu k nedávným poplašným zprávám ze strany Akademie věd ČR k českým předpisům na kvalitu pitné vody a její bezpečnosti.
Celý článek 31. květen 2019 | MUDr. František Kožíšek, CSc.
Užívání tabáku a alkoholu v České republice 2018
Celý článek 30. květen 2019 | Ladislav Csémy, Alena Fialová, Miloslav Kodl, Miroslava Skývová
Hořčík a vitamin B6 může vyvolat průjem
Systém Nutrivigilance v ČR opakovaně zaznamenal hlášení nežádoucích účinků u tří dospělých osob, a to po konzumaci doplňků stravy s obsahem hořčíku a vitaminu B 6 . Jednalo se o „obtíže“ v podobě nadýmání a křečí v břiše, a průjmů.. Nelekejte se, jde o poměrně známé vedlejší účinky. Kdo by neznal projímavé účinky "hořké soli". Podle EFSA by se průjmy neměly objevit, pokud nepřekročíte v doplňku stravy dávku 250 mg/den. Další detaily jsou shrnuty v přiloženém textu.
Celý článek 29. květen 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
SZÚ doporučilo nutriční i jiné korekce ve školním stravování
Školní stravování je vnímáno jako významná část péče o zdraví dětí. Snad proto je organizačně centralizované pod MŠMT ČR a nutriční stránku podporuje MZ ČR. Platy v oboru jsou někde nad minimálními mzdami a to se chtě nechtě projevuje i přes emoční vztah zaměstnanců. Kontroluje se především administrativně, našlapuje se kolem tiše. Ale střízlivého pohledu na realitu se systém nedokáže průžně adaptovat a vstřebat změny ve společnosti, tedy i v životě dětí. Dvě studie MZ-OOVZ-SZÚ rozkryly některé očividné slabiny systému. Optimisté věří, že se odpovědná místa pustí do korekcí dříve, než se situace ještě zhorší. Damoklův meč nad systémem jsou asi hlavně nízké platy a s tím spojené provozní problémy. Pro současnost i budoucnost může pomoci rozsáhlá zpráva o nutriční povaze obědů pro děti ve věku 7-10 let, které jsou nejpočetnější skupinou strávníků ve školních jídelnách. SZÚ přeje všem zaměstnancům v jídelnách lepší podmínky. Projeví se to pak jistě i v průžnéjší reakci na odborné podněty.
Celý článek 28. květen 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Monitorování mobilní rezistence ke kolistinu
Od ledna 2018 probíhá v Národní referenční laboratoři pro antibiotika (NRL pro ATB) ve spolupráci s Veterinární a farmaceutickou univerzitou (VFU) Brno studie zabývající se detekcí genů mcr u kmenů rezistentních ke kolistinu.
Celý článek 27. květen 2019 | Mgr. Vladislav Jakubů
Invazivní meningokokové onemocnění v České republice v roce 2018. Invasive meningococcal disease in the Czech Republic in 2018.
V programu surveillance byl v roce 2018 zjištěn v České republice mírný pokles počtu invazivních meningokokových onemocnění oproti předchozímu roku: celkem 56 případů oproti 68 v roce 2017. Z 56 onemocnění pouze 3 skončila úmrtím – celková smrtnost v roce 2018 klesla ve srovnání s předchozím rokem z 14,7 % na 5,3 %. Úmrtí byla způsobena séroskupinami B, C a Y – všechna tato úmrtí byla tedy preventabilní očkováním.
Celý článek 22. květen 2019 | Pavla Křížová, Martin Musílek, Zuzana Okonji, Michal Honskus, Jana Kozáková, Martin Gašpárek
Světový den bez tabáku 2019 - seznam akcí CPVZ
28. květen 2019 - 2. červen 2019
Celý článek 21. květen 2019 | Bc. Michal Ziegler
LIDL a KAUFLAND slíbil snížení obsahu soli a cukru ve svých privátních značkách potravin
Podle informací z médií přislíbily velké řetězce LIDL a KAUFLAND snížit obsah soli a cukru ve svých privátních značkách potravin.Ty tvoří 83% sortimentu.Vzhledem k velkému podílu na trhu v ČR je hmatatelný krok v reformulaci potravin a příspěvek k nápravě "dietárních prohřešků" populace. Ještě loni LIDL prodával privátní jogurty s 12,8 g cukru, letos mají 11 g (to by splňovalo i limit pro prodej ve školách podle "pamlskové vyhlášky", pokud by se jednalo o celkové cukry, ale informace médií je nejasná - jde o přidané nebo celkové cukry?) a příští rok údajně jen 10 g cukru..
Celý článek 15. květen 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Informace pro spotřebitele a podnikatelské subjekty dovážející na trh EU předměty z plastů vyrobené za použití bambusu, kukuřičného škrobu nebo podobných složek
Šetření prováděná členskými státy ukázala, že v posledních letech na trhu narůstá počet materiálů a předmětů přicházejících do styku s potravinami, které jsou vyrobeny z plastů a do nichž se přidává bambus nebo jiné „přírodní“ látky.
Celý článek 14. květen 2019 | Ing. Jitka Sosnovcová
Aktualizované odborné stanovisko ke kampani "Dost bylo plastů"
Aktualizované odborné stanovisko ke kampani "Dost bylo plastů". Účelem této kampaně je snižování spotřeby plastů a dalších polymerních materiálů také v oblasti výrobků určených pro styk s potravinami a pokrmy
Celý článek 13. květen 2019 | Ing. Jitka Sosnovcová
V obsahu soli se školní obědy neliší od fast foodů
O tom, že je náš přívod soli dietou nejméně 2x vyšší, než je maximálně doporučováno (5-6 g na osobu a den), se už napsalo hodně. Ale možná nevíte, že školní obědy mají většinou tolik soli, že je statisticky nelze odlišit od pokrmů rychlého občerstvení, včetně burgerů, hranolků, stripsů, aj. Prokázala to studie CZVP. Ta studovala jak pokrmy ze známých "fast foodů", tak i nejlepších školních jídelen, které mají dodržovat nutriční doporučení. Kdo to konečně v praxi posune kupředu? Asi nikdo. Ale dobré to vědět.
Celý článek 13. květen 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Prosba o vyplnění dotazníku „DIAGNOSTIKA STŘEVNĚ- PATOGENNÍCH E. COLI“
Celý článek 13. květen 2019 | Ing. Monika Marejková, PhD.