Alimentární onemocnění (infekce a otravy z potravin)

Výskyt nejběžnějších infekčních onemocnění přenášených potravinami a vodou v České republice (2007-2017)

K nejvýznamnějším onemocněním alimentárního původu v České republice s tradičně nejvyšším počtem případů patří kampylobakteriózy, salmonelózy a průjmy virového původu. Z analýzy dat Informačního systému pro infekční nemoci (EPIDAT) Státního zdravotního ústavu vyplývá, že trend výskytu těchto onemocnění se v  letech 2007-2017 měnil pouze mírně.


Prezentace uvedená na Mezikrajském semináři epidemiologů, Praha 17.4.2018

Alimentarni infekce v ČR 2007_2017

Autoři: Michaela Špačková1, Martin Gašpárek2

1Oddělení epidemiologie infekčních nemocí, Centrum epidemiologie a mikrobiologie, Státní zdravotní ústav, Praha

2Národní referenční centrum pro analýzu epidemiologických dat, Oddělení biostatistiky, Státní zdravotní ústav, Praha