Světový den jódu
Jód je nezbytný pro zdravý tělesný a duševní vývoj. Je důležitý při tvorbě hormonů štítné žlázy. Tyto hormony pak ovlivňují růst a vývoj celého organismu a funkci většiny orgánů, včetně našeho mozku, nervů, svalů či pohlavních orgánů.
Doporučená denní příjem jódu
- pro děti nad 12 let a dospělé 150 µg
- pro těhotné ženy a kojící matky 250 µg
Jód si naše tělo nedokáže vytvořit samo a musíme ho přijímat stravou. Bohatým zdrojem jódu jsou například:
- Mořské ryby, plody (min. 2x týdně)
- Mléko, vejce, mléčné výrobky (např. tvaroh,bílý jogurt,kefír, sýry)
- Vařená košťálová zelenina (např. brokolice, kapusta)
- Minerální vody (např. Vincentka – 2 doušky (50ml) postačí k naplnění denního příjmu jódu)
- Jodovaná kuchyňská sůl (max. 5 g soli denně)
Dostatečný přísun jódu je obzvláště důležitý pro těhotné a kojící ženy
V České republice má 70 % těhotných a kojících žen nedostatek jódu. Při nedostatku jódu v těhotenství požádejte svého gynekologa o předpis na Jodid v tabletách (100 µg za den). Při užívání doplňků stravy s obsahem jódu je třeba dbát, aby nedocházelo k překročení denní dávky.
Příjem jódu nad 500-600 µg denně je rizikový. Opatrně také s konzumací mořských řas, některé mohou v 0,5 g obsahovat až 5 500 µg jódu (např. řasa Kombu).
V případě nadměrného příjmu jódu hrozí:
- Zvýšený výskyt autoimunitních onemocnění štítné žlázy
- U těhotných a kojících může způsobit přechodnou poruchu funkce štítné žlázy novorozence a kojence.