SZÚ


klistata.jpg

ockovani.png

Je to i Tvůj příběh


NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 48
Praha 10, 100 42
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


Očekávané výsledky EHK-914 - bakteriologická diagnostika


 

Epidemie spalniček v Rumunsku

Zdroj: ECDC. Epidemie spalniček v Rumunsku v populaci se sníženou proočkovaností. K 14.3.2016 bylo hlášeno 44 případů.


 

Virus Zika - Situace v zemích EU k 19.2.2016

V zemích EU nebyl k 19.2.2016 popsán autochtonní přenos Zika viru. ECDC hlásí 114 importovaných případů ve 14 zemích EU/EEA.


 

Země s potvrzeným aktivním přenosem Zika viru

K 23. únoru 2016 byl potvrzen přenos viru Zika ve 40 zemích nebo oblastech v posledních devíti měsících. Možná souvislost mezi infekcí virem Zika v těhotenství a mikrocefalií plodu je zkoumána od října 2015. ECDC doporučuje těhotným ženám odložit cestování do postižených oblastí, pokud to není nezbytně nutné.


 

Země s autochtonním přenosem viru Zika

Aktualizováno podle ECDC ze dne 23.2.2016


 

Polovina spotřebitelů alkoholu ve zvýšeném riziku rakoviny díky etylkarbamátu

Nelze říci, že by obvyklé expoziční dávky etylkarbamátu v ČR příliš vybočovaly z hodnot odhadovaných pro celou EU (viz publikace EFSA, 2012). Můžeme ale tvrdit, že u 50-60 % pravidelných spotřebitelů slivovice a dalších alkoholických nápojů z peckového ovoce dochází k překračování zdravotně bezpečných dávek. Spotřebitelé, zejména ti, kteří si nechají pálit vlastní pálenku, dlouho ji skladují a pravidelně pijí, by to měli vědět. Podobně, jako kuřáci cigaret ví, že jim kouření může škodit.


 

Solme s rozumem – Výzva Hlavního hygienika ČR


 

Vyhlášení EHK-914 bakteriologická diagnostika


 

Trans-mastné kyseliny - mladá děvčata jsou často více exponovaná

Diskuse ohledně stanovení limitů pro trans -mastné kyseliny (TFA), které jsou považovány za škodlivé (s výjimkou konjugovaných TFA, jako je CLA) vede k dotazům, která skupina naší populace je ve zvýšené míře exponována těmto nežádoucím složkám tuků. Z výzkumných prací CZVP SZÚ plyne, že zvláště exponovanou skupinou jsou zejména malé děti ve věku 5-10 roků a spíše děvčata než chlapci. Expoziční dávka je často dvojnásobná ve srovnání s nutričním doporučením WHO (2003). Zdrojem jsou hlavně pekárenské výrobky a přirozeně mléčný tuk. Reformulace složení některých potravin by byla žádoucí.


 

XXIII. mezinárodní konference NEMOCNIČNÍ EPIDEMIOLOGIE A HYGIENY

Konference pořádaná Českou společností nemocniční epidemiologie a hygieny ČLS JEP ve dnech 19. s 20.4. 2016 v Brně


 

Palmový olej a zdraví - pozor na občas matoucí diskuse

V posledních týdnech se zvýšil počet dotazů týkajících se "palmového oleje" a vlivu na zdraví spotřebitele. Diskuse není nová, souvisí se zvyšující se produkcí, která zasahuje pralesy v Indonésii a Malajsii. V boji proti ekologickým problémům se velmi často diskutuje či využívá otázka vlivu na zdraví. Vzhledem k mnoha zavádějícím informacím nabízíme několik upřesnění, která by mohla pomoci v orientaci všem zájemcům o tuto problematiku. K ní se již vyjádřil i ministr zemědělství s poukazem, že "palmový olej" nelze primárně spojovat se zdravotními riziky. S tímto tvrzením nelze než souhlasit.


 

Projekt „Mapování přírodních ohnisek zoonóz přenosných na člověka v ČR a jejich změny ovlivněné modifikacemi klimatu“ byl oceněn ministrem zdravotnictví

Dne 17. prosince 2015 předal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček v Martinickém paláci v Praze ocenění za mimořádné výsledky ve zdravotnickém výzkumu a vývoji projektům, které byly podpořeny Interní grantovou agenturou MZ ČR z veřejných zdrojů.


 

Virus Zika - laboratorní diagnostika


 

Bdělost nad potravinami (Nutrivigilance) - 2015

Počátkem roku 2015 byla široké veřejnosti zpřístupněna beta verze webového portálu systému Nutrivigilance dostupná na adrese: http://nutrivigilance.szu.cz . Podstatou systému je sběr a analýza informací nežádoucích zdravotních účinků po konzumaci vybraných druhů potravin. Informace o budování systému jsou shrnuty ve zprávě za rok 2015.