SZÚ


ockovani.png


NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 48
Praha 10, 100 42
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


Pozvánka na seminář „Prevence úrazů u dětí v mateřských školách“

14. září 2017 Olomoucký kraj, 26. září 2017 Ústecký kraj, 10. října 2017 Moravskoslezský kraj


 

Víte, že vejce nejvíce přispívají k celkovému přívodu vitaminu D z potravin?

Vejce jsou u české populace poměrně oblíbenou potravinou, a to nejen v období Velikonoc. Každý z nás průměrně zkonzumuje více jak 250 vajec za rok. V minulosti byla jejich spotřeba doporučována s určitým respektem a limitací, a to díky poměrně vysokému obsahu cholesterolu a jeho vztahu ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Tato teorie byla ve světle nových poznatků přehodnocena a vejce tak mohou, resp. by i měly, zůstat, díky vynikající nutriční hodnotě, součástí vyváženého a pestrého jídelníčku. A jak moc jsou slepičí vejce významná právě obsahem vitaminu D, se dočtete v článku níže. A víte proč? Jistě je to i díky fortifikaci krmiva, protože jinak by nosnice měly problém s tvorbou skořápky vajec. Vejce jsou překvapivě největším zdrojem vitaminu D v obvyklé české dietě pro všechny populační skupiny (od 4 roků věku). Asi proto, že jíme málo ryb.


 

Jak tráví volný čas české děti?


 

Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP

V srpnu 2009 vydala ECHA první příručku a názvem "Guidance on the Application of the CLP Criteria". V současné době již existuje její verze 5 z července 2017, ale stále v angličtině. Pro vyhledání páté verze příručky lze použít také kód ISBN: 978-92-9020-050-5


 

Jsou české děti dostatečně zásobeny vitaminem D?

Na tuto otázku se snažila najít odpověď studie Státního zdravotního ústavu probíhající v roce 2016  u dětské populace v rámci Systému monitorování zdravotního stavu obyvatel České republiky.   


 

OOPP rukavice - nová norma

V srpnu 2017 vyšla nová Česká technická norma ČSN EN ISO 374-1 " Ochranné rukavice proti nebezpečným chemikáliím a mikroorganismům - Část 1: Terminologie a požadavky na provedení pro chemická rizika". Norma nabývá účinnost 1. 9. 2017.


 

Pesticidy

kytka-hmyz.jpg Pod pojem pesticidy se zahrnují : a) přípravky na ochranu rostlin , jak jsou definovány v nařízení (ES) č. 1107/2009; b) biocidní přípravky , jak jsou definován v nařízení (EU) č. 528/2012, o dodávání biocidních přípravků na trh a jejich používání. zdroj: Směrnice EP a Rady 2009/128/ES, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství za účelem dosažení udržitelného používání pesticidů


 

Výskyt botulismu po konzumaci ryb

V květnu 2017 bylo v severozápadním Německu potvrzeno onemocnění 53letého muže po konzumaci rybího masa. Druhý případ botulismu z jižního Německa je v současné době v šetření.


 

Světový den hepatitid - 28. červenec

ECDC: okolo 9 milionů Evropanů je postiženo chronickou hepatitidou B nebo C


 

Výskyt cholery v Jemenu, Keni a Nigérii

WHO informuje o výskytu cholery v Jemenu, Keni a Nigérii. Převzato z webu Ministerstva zdravotnictví ČR.


 

Cyklosporóza/cyklosporiáza u cestovatelů vracejících se z Mexika

V roce 2017 byly ve Velké Británii, Belgii, Francii, v Kanadě a v USA zaznamenány případy průjmových onemocnění u cestovatelů vracejících se z Mexika, zejména z oblastí Cancun a Riviera Maya.


 

Víte, že ryby patří mezi nejbohatší přírodní zdroje vitaminu D? I když není ryba jako ryba… stejně…v jídelníčku české populace nejsou nejpopulárnější.

Léto je obdobím, které přeje konzumaci lehkých, snadno stravitelných pokrmů, které tělo příliš nezatíží a zároveň mu dodají řadu potřebných látek. A právě ryby toho mohou být dobrým příkladem, který ale zůstává na talířích české populace spíše ojedinělou záležitostí. Průměrný člověk totiž konzumuje méně než 1/3, spíše jen 1/4 doporučovaného množství. Proč tomu tak je, si může každý z nás odpovědět i sám. Jak jsme tedy na tom objektivně s konzumací ryb a rybích produktů a kolik vitaminu D vlastně skutečně obsahují, se lze dočíst v textu níže.       


 

Dotazy z médií – glutamáty v potravinách

Nedávno zveřejněný komentář SZÚ ke stanovisku EFSA k problematice rizik glutamátů v potravinách ( http://szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/tak-uz-nam-chteji-omezit-i-ty-glutamaty-neboli-vas-po-nich%20 ), zaujal některá media. Odpovědi mohou být zajímavé I pro širší veřejnost.


 

Současná epidemie žloutenky typu A v zemích EU/EEA převážně postihuje muže mající sex s muži – souhrn rychlého hodnocení rizika Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC)

V rámci zemí Evropské Unie probíhá již déle než rok epidemie žloutenky typu A (VHA). V období od 1. června 2016 do 26. června 2017 bylo v Evropské Unii hlášeno 1500 potvrzených a 2660 možných či pravděpodobných případů, převážně u mužů majících sex s muži (MSM), kteří nebyli proti VHA očkováni. Ve většině současných epidemií VHA probíhajících v Evropě nebyly pozorovány další významné rizikové skupiny kromě MSM a v rámci této rizikové skupiny nebyl pozorován přenos onemocnění potravinami. Nicméně riziko přenosu původce VHA z této epidemie na jiné rizikové skupiny existuje, rizikovými jsou zejména injekční uživatelé drog. Hlavním preventivním opatřením v kontextu současné epidemiologické situace je nabídnout očkování proti žloutence typu A mužům majícím sex s muži.


 

Tak už nám chtějí omezit i ty glutamáty! Nebolí vás po nich někdy hlava?

Dne 12.7.2017 publikovala EFSA stanovisko ke glutamátům (populární dochucovadlo, dodávající oblíbenou chuť masa „umami“), které jsou často používány jako přídavek do potravin, ale současně se tyto látky přirozeně vyskytují v různých druzích potravin. Podle agentury Mintel GNPD (tuzemská databáze neexistuje) monitorující nové potravinářské výrobky, se na trhu v Evropě objevilo již na 900.000 druhů potravin, z nichž 3,3 % obsahovalo přídatné látky ve formě glutamátů. Jde o poměrně významný podíl. Co nám tedy EFSA doporučuje?